Aftellen naar opening Rijks

Het zit diep, de trots voor ‘onze nationale schatkamer’ het Rijksmuseum, schrijft Hans den Hartog Jager in deze bijlage. Maar is die trots gerechtvaardigd? Lees zijn stuk in deze speciale bijlage van het Cultureel Supplement. Deze bijlage is volledig gewijd aan het verbouwde Rijksmuseum in Amsterdam, dat na tien jaar verbouwen op 13 april door koningin Beatrix wordt heropend.

Het Rijks is behalve het nationale kunstmuseum ook het nationale historiemuseum. Maar welke historie toont het museum eigenlijk – en hoe? Daarover schrijft Raymond van den Boogaard. Wat er allemaal in het museum is veranderd, aan architectuur, aan lichtval, aan collectieopstelling, dat is in deze speciale bijlage te lezen. Ook bieden we een buitenlandse blik op het nieuwe Rijks, met een stuk van de Brits-Amerikaanse kunsthistoricus en expert op het gebied van onze Gouden Eeuw Simon Schama.

Sandra Smallenburg vroeg bekende kunstenaars naar hun favoriete Rijks-kunstwerk. Er is niet alleen maar jubel, blijkt uit de kritiek van Cuypershaters op de achterpagina.

Met deze bijlage begint NRC Handelsblad een dagelijkse reeks artikelen over het nieuwe Rijks. Tot na het weekend van de heropening belichten we elke dag een aspect van het vernieuwe museum. Op 13 april is Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes gastredacteur van NRC DeLuxe.

U herkent de artikelen over het Rijks aan het logo van de gevel van het museum – zie hierboven. Over de grootste schat van het Rijks, de schilderijen van Rembrandt, schrijft in het CS van 11 april een van ’s werelds grootste Rembrandtkenners, Ernst van de Wetering.