Ex-VVD-leiders krijgen steun bij loslaten 3 pct

Binnen de VVD komt een discussie op gang over de begrotingsnorm van 3 procent.

Enkele voorzitters van regionale VVD-afdelingen steunen het pleidooi van voormalige partijleiders Ed Nijpels, Hans Wiegel en Frits Bolkestein aan het kabinet om de regel dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag bedragen tijdelijk te verzachten, gezien de ernst van de economische recessie.

Zo zegt Aad Niemer, voorzitter van de VVD-Kamercentrale in Limburg: „Er moet op een goede wijze beleid worden gevoerd. Daarom moet je de 3 procent even apart zetten. Je moet namelijk niet de economie kapot bezuinigen. Dus zodra er weer groei is, moeten we terug naar die begrotingsnorm.”

Ook Ewout Klok, voorzitter in Drenthe, pleit voor matiging: „De mastodonten zeggen dat je de economie niet kapot moet bezuinigen en ze hebben een punt. We moeten Nederland op orde brengen, maar dat mag best iets minder strak.”

Voor de VVD ligt dit punt uiterst gevoelig. Onder het leiderschap van Mark Rutte heeft de partij altijd vastgehouden aan de eis dat het tekort onder de 3 procent moet blijven.

Andere regionale VVD’ers steunen de 3 procent, maar benadrukken wel de ernst van de situatie. Zo zegt Henry Meijdam, VVD’er in Haarlem: „Op dit moment moeten we vasthouden aan de 3 procent. Maar de ernst van de crisis dwingt ook de VVD tot het continu heroverwegen van posities.”

De meeste regionale VVD-voorzitters laten zich niet over de kwestie uit. Zij zeggen dat er onder leden geen onrust is naar aanleiding van de uitspraken van de voormalig leiders.