Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Spaanse prinses Cristina verdachte in corruptiezaak man - “ramp voor koning”

De Spaanse prinses Cristina wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het corruptieschandaal waarin haar man, Iñaki Urdangarin, een van de hoofdverdachten is. “Dit is een ramp voor de koning.”

Prinses Cristina naast haar man Iñaki Urdangarin in 2011.
Prinses Cristina naast haar man Iñaki Urdangarin in 2011. Foto Reuters/ Steve Nesius

De Spaanse prinses Cristina wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het corruptieschandaal waarin haar man, Iñaki Urdangarin, een van de hoofdverdachten is.

Dit heeft de onderzoeksrechter in Palma de Mallorca vandaag gezegd. De rechtbank kreeg van de zakenpartner van Urdangarin e-mails in handen, waaruit bleek dat Cristina wist van de praktijken van haar man. De dochter van de Spaanse koning Juan Carlos wordt op 27 april gehoord. Haar is verder niets ten laste gelegd, meldt persbureau AP.

Miljoenen euro’s te veel gefactureerd

Urdangarin wordt ervan verdacht op grote schaal overheidsgeld te hebben verduisterd. De voormalig tophandballer richtte na zijn sportcarrière het Nóos-instituut op, dat lagere overheden hielp bij het binnenhalen en organiseren van grote sportevenementen. Hij en zijn zakenpartner factureerden voor miljoenen euro’s te veel aan gemeentes en regio’s. Het geld verdween vervolgens via kleine bedrijfjes en zelfs een stichting voor gehandicapte kinderen naar belastingparadijzen.

De kwestie, die al wordt vergeleken met de Lockheedaffaire , brengt de koninklijke familie van Spanje steeds meer in de problemen. Volgens Urdangarins zakenpartner Diego Torres was het gehele hof namelijk op de hoogte van de fraude.

“Het ziet er heel slecht uit voor de koning”

Hoewel vrijwel iedereen in Spanje dacht dat Cristina wel iets met de zaak te maken zou hebben, werd geloofd dat ze niet als verdachte zou worden aangemerkt. Ze was immers lid van de koninklijke familie. NRC-correspondent Merijn de Waal noemt het oordeel van de onderzoeksrechter dan ook verrassend:

“Het OM heeft hier ook nooit op aangedrongen. Dat staat ook meer onder politieke controle dan een individuele onderzoeksrechter. Het is een ramp voor koning Juan Carlos, die al een rampzalig 2012 kende, met de kwestie rond de olifantenjacht. Dit roept wederom de vraag de vraag op: moet hij niet met pensioen?”

Volgens De Waal is het niet ondenkbaar dat het grote gevolgen voor de koninklijke familie gaat hebben:

“Het kan zo zijn dat hij, nog voordat zijn dochter voor verhoor in de rechtbank moet verschijnen, besluit zijn abdicatie aan te kondigen. Ook kan Cristina zelf besluiten uit de koninklijke familie terug te treden. Alles heeft er namelijk om gedraaid kroonprins Felipe en prinses Laetitia op de troon te krijgen zonder ze te besmetten met dit soort gebeurtenissen. Alles dat ertoe kan bijdragen dat zij buiten schot worden gehouden, is gewenst.”