Klijnsma: bezuiniging nabestaandenwet doorzetten - ruimte voor aanpassingen

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).
Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). Foto ANP/ Evert-Jan Daniëls

De aangekondigde bezuinigingen op de nabestaandenwet moeten doorgaan, alleen is er wel ruimte voor aanpassingen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) vandaag tijdens een debat over de plannen. Ze gaat deze zomer een nieuw wetsvoorstel indienen.

Klijnsma zei volgens de NOS dat ze de plannen “nog eens goed wil doorrekenen”. Ze neemt de kritiek “buitengewoon serieus” en wil kijken naar de effecten van de plannen.

Eerder op de dag had de PvdA al aangedrongen de plannen aan te passen om meer draagvlak te creëren. Omdat de gehele oppositie, met uitzondering van D66, zich fel tegen de bezuinigingen hadden gekeerd, zouden deze niet door de Eerste Kamer komen. Kamerlid Roos Vermeij zei tijdens het debat dat de partij “kan rekenen” en dat Klijnsma moet kijken naar financiële alternatieven.

Beperken uitkering tot één jaar: bezuiniging van 73 miljoen

Het kabinet wil een versobering van de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Weduwen en weduwnaars krijgen nu 70 procent van het minimumloon tot hun jongste kind 18 is. Mensen die geboren zijn voor 1950 en geen kinderen hebben, krijgen een uitkering tot hun pensioen. VVD en PvdA willen de uitkering beperken tot één jaar. Daarna komen nabestaanden in de bijstand, waar een sollicitatieplicht geldt. Daarmee wil het kabinet 73 miljoen euro bezuinigen.

Klijnsma vindt dat nabestaanden in de huidige regeling onvoldoende gemotiveerd worden om de arbeidsmarkt op te gaan. Een baan, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer, kan helpen bij het rouwproces: “Werken is niet strijdig met het verwerken van het verlies van de partner.”

Alleen D66 en regeringspartijen VVD en PvdA bleken voor te zijn, maar zij hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.