Noord-Koreaanse snelwegen en kleuterscholen via Instagram

Guttenfelder maakte deze foto van 'this little North Korean dude', die speelt met zijn camera in de Noord-Koreaans hoofdstad Pyongyang, op 18 januari dit jaar. De jongens staan voor standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il, die de huidige leider Kim Jong-un voorgingen.
Guttenfelder maakte deze foto van 'this little North Korean dude', die speelt met zijn camera in de Noord-Koreaans hoofdstad Pyongyang, op 18 januari dit jaar. De jongens staan voor standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il, die de huidige leider Kim Jong-un voorgingen. AP / David Guttenfelder

Hoewel Noord-Korea een van de meest geïsoleerde landen ter wereld is, heeft persbureau Associated Press (AP) er in 2011 een kantoor weten te openen. Sindsdien komt er mondjesmaat wat meer beeldmateriaal uit het gesloten land. Onder meer van David Guttenfelder, een AP-fotograaf die zijn foto’s op Instagram zet.

De persvrijheid is zeer beperkt in Noord-Korea, waar de oorlogstaal blijft klinken, en lokale werknemers van AP zijn nauwelijks gewend verslag te doen op een manier die niet door de staat wordt gedicteerd. Het blijft daarom lastig voor AP om vrijuit journalistiek werk te doen vanuit Pyongyang, legt men uit in een artikel bij The Huffington Post.

Sinds vorige maand mogen buitenlanders gebruik maken van een 3G-internetverbinding, zodat foto’s makkelijker online geplaatst kunnen worden. Guttenfelder slaagt er zo in om alledaagse taferelen uit het land het net op te krijgen. Zo zien we een schijnbaar verlaten vierbaans-snelweg, pasgeboren baby’s in een ziekenhuis, studenten aan computers zonder toetsenborden, en een chic hotel bij de Myohyangberg waar de AP-journalisten de enige gasten zijn. Guttenfelder kwam zelfs basketballer Dennis Rodman nog tegen, vlak voor zijn bezoek aan Kim Jong-un.

De Canadese krant The Globe and Mail maakte een Storify van de foto’s die Guttenfelder doorstuurde via Instagram, gemaakt veelal met zijn iPod:

Bekijk ook zeker de Instagram-feed van de bureauchef van AP in Noord-Korea, Jean Lee. Ook bij haar veel kiekjes van het dagelijks leven, propaganda en zelfs een paar Noord-Koreaanse kaplaarsjes.