Liefdevolle producer van de sterren

Phil Ramone creëerde een pure sound voor jazz- en popartiesten als John Coltrane en Bob Dylan.

In this Oct. 6, 2008 photo, Arts Advocacy Award honoree Phil Ramone attends the 2008 National Arts Awards presented by Americans For The Arts at Cipriani's 42nd St. in New York. Ramone, the Grammy Award-winning engineer and producer whose platinum touch included recordings with Ray Charles, Billy Joel and Paul Simon, has died. He was 72. His son, Matt Ramone, confirmed the death. Phil Ramone was among the most honored and successful music producers in history, winning 14 Grammys and working with many of the top artists of his era. (AP Photo/Evan Agostini)
In this Oct. 6, 2008 photo, Arts Advocacy Award honoree Phil Ramone attends the 2008 National Arts Awards presented by Americans For The Arts at Cipriani's 42nd St. in New York. Ramone, the Grammy Award-winning engineer and producer whose platinum touch included recordings with Ray Charles, Billy Joel and Paul Simon, has died. He was 72. His son, Matt Ramone, confirmed the death. Phil Ramone was among the most honored and successful music producers in history, winning 14 Grammys and working with many of the top artists of his era. (AP Photo/Evan Agostini) AP

De Amerikaanse producer Phil Ramone, die zaterdag op 79-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding, had wat uit te leggen toen hij eind 1993 het Rotterdamse hotel New York bezocht voor een persbezoek aan Nederland. Voor het album Duets van Frank Sinatra had hij de hulp ingeroepen van sterren als Barbra Streisand, Charles Aznavour en Bono.

Ze zongen hun duetten zonder fysieke aanwezigheid van Sinatra in de studio. Ramone vertelde dat hij grote zorg had besteed aan de gaten die Sinatra in de opname had laten vallen. Die werkwijze bleek een succes: het behoorde samen met het latere Duets II tot de grootste verkoopsuccessen uit de nadagen van de in 1998 overleden Sinatra.

De in Zuid-Afrika geboren en in Brooklyn opgegroeide Philip Ramone was een klassiek geschoold violist toen hij op 19-jarige leeftijd zijn eigen opnamestudio begon. Hij ontving een Grammy als soundengineer van het invloedrijke album Getz/Gilberto uit 1964. John Coltranes sax op het album Olé en de zwoele stem van Astrud Gilberto in Girl from Ipanema werden liefdevol door hem vastgelegd. De folkpop van Peter, Paul & Mary was Ramones ingang in de popwereld. Na zijn werk met Ray Charles, Aretha Franklin en James Taylor ontving hij in 1975 zijn eerste pop-Grammy als producer van Paul Simons Still Crazy After All These Years.

Phil Ramone werd de producer van de sterren met klanten als Burt Bacharach, Billy Joel, Bob Dylan en Tony Bennett. Zijn stijl van produceren stond bekend om zijn onnadrukkelijke aanwezigheid in de studio en de pure sound die hij, soms met grote orkesten en ambitieuze arrangementen, wist te bereiken.