Noord-Korea dreigt met nucleaire aanval op VS - oorlog ‘vandaag of morgen’

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang vond vandaag een betoging plaats die moest aantonen dat het land klaar is voor een oorlog met de VS.
In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang vond vandaag een betoging plaats die moest aantonen dat het land klaar is voor een oorlog met de VS. Foto Reuters via KNCA

Het Noord-Koreaanse leger heeft toestemming om nucleaire aanvallen uit te voeren op Amerikaanse doelen. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA vanavond gemeld. Het leger zegt dat er “vandaag of morgen” oorlog tussen Noord-Korea en de VS kan uitbreken.

“Het moment van explosie komt snel dichterbij”, staat te lezen in een verklaring die het KNCA vanavond uitgaf. Noord-Korea heeft vorige week gedreigd met raketaanvallen op het Amerikaanse vasteland, maar dreigde nog niet eerder de VS met nucleaire wapens aan te vallen.

Noord-Korea zegt in de verklaring van het staatspersbureau te reageren op “dreigementen” van de Verenigde Staten. Vorige week stuurden de VS eerst B-2 bommenwerpers en daarna F-22 Stealth gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea voor een oefening. Het Witte Huis en minister van Defensie Chuck Hagel hebben de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat Noord-Korea moet stoppen met provoceren en dat de VS bereid zijn zichzelf en zijn bondgenoten te verdedigen.

VS vinden dreigementen Noord-Korea ‘reëel’

Eerder vanavond noemde Hagel het gevaar dat van Noord-Korea uitgaat “reëel”. Hij stelde dat de VS de “oorlogszuchtige” retoriek van Noord-Korea serieus neemt en dat de Amerikanen zullen samenwerken met China, de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

De VS kondigde vanavond ook aan raketten te gaan installeren op het eiland Guam in de Stille Oceaan. Guam vormt een afzonderlijk territorium van de VS en is onderdeel van de regio Micronesië. Het Pentagon sprak van een “voorzorgsmaatregel”.

Noord-Koreaanse aanval zou ‘volstrekte zelfmoord’ zijn

De retoriek van Noord-Korea wordt steeds radicaler, maar het land heeft de afgelopen weken veel vaker gedreigd de VS en bondgenoot Zuid-Korea aan te vallen. Tot nu toe is het bij retoriek gebleven. Concrete aanwijzingen dat de Noord-Koreanen op het punt staan aan te vallen zijn er niet. Dat blijft ook nog steeds onwaarschijnlijk, zegt onze buitenlandredacteur Floris van Straaten in een reactie op de nieuwste dreigementen:

“Het zou volstrekte zelfmoord zijn. Op zich kan Noord-Korea ook op Amerikaanse doelen schade aanrichten in Zuid-Korea, maar ook daarvan kan je niet voorstellen dat ze zo gek zijn om dat te doen.”

Waar het volgens Van Straaten ook op kan wijzen is de machtstrijd tussen het leger en de president Kim Jong-un. Want het is onduidelijk van wie de toestemming komt die het leger nu zegt te hebben:

“Er is ook kans dat dit een moment is voor het leger om haar tanden te laten zien. Er is een machtstrijd gaande, dat blijkt ook wel uit de recente benoeming van de premier die niet erg goed bij het leger ligt.”

Van Straaten acht het waarschlijker dat Noord-Korea dreigt met deze aanvallen om concessies af te dwingen dat ze hun kernproeven mogen blijven doen en om voedselhulp af te dwingen.

Regering-Obama twijfelt over juiste aanpak

De Amerikaanse regering worstelt intussen met de vraag hoe te reageren, schreef onze VS-correspondent Guus Valk deze week in NRC Handelsblad:

Hoe krachtig de reactie van de Amerikanen op het eerste gezicht ook lijkt, in werkelijkheid heerst in Washington onzekerheid over de strategie om Noord-Korea in te dammen. Aan alles kleeft wel een nadeel: een zachte aanpak bleek in het verleden te weinig dwingend, sancties hebben geen effect, en dreigen heeft alleen zin als Noord-Korea vermoedt dat de VS de daad bij het woord kunnen voegen. Maar in Washington voelt links noch rechts voor escalatie.

Obama koos in zijn eerste termijn voor het negeren van Noord-Korea, zonder resultaat. Noord-Korea bezit sinds kort, naar alle waarschijnlijkheid, een (klein) aantal nucleaire wapens. Michael Mazza, van de conservatieve denktank American Enterprise Insitute, zei in NRC dat de mogelijkheden van de VS beperkt zijn:

“Ook de kans op succes van een agressievere aanpak is klein. Ons grootste probleem is dat het de Noord-Koreaanse regering juist te doen is om een felle Amerikaanse reactie. De provocaties dienen vooral een binnenlands doel: ze moeten de bevolking verenigen tegen een vijand van buiten. Daarin meegaan betekent dat het regime ons precies heeft waar het ons hebben wil.”

    • Anouk Eigenraam en Pim van den Dool