Koningin Beatrix houdt avond voor abdicatie toespraak

Koningin Beatrix kondigt haar aftreden aan tijdens een toespraak op tv.
Koningin Beatrix kondigt haar aftreden aan tijdens een toespraak op tv. Foto ANP / RVD

Aan de vooravond van haar abdicatie zal er een toespraak van koningin Beatrix worden uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1. De toespraak is niet live, maar eerder opgenomen op Paleis Huis ten Bosch.

De toespraak wordt maandag 29 april 2013 om 20.30 uur uitgezonden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De volgende dag zal koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis in Amsterdam afstand doen van de troon. Die middag zal Willem-Alexander de eed afleggen en ook een toespraak houden.

Ook Juliana gaf de avond voor haar abdicatie een toespraak. Die begon zo:

“Luisterende en kijkende Nederlanders. Vandaag is het de dag voor die van mijn abdicatie. De laatste volledige dag waarop ik aan de top sta van dit koninkrijk. En vandaag wil ik dank zeggen aan allen die vanaf de dag waarop ik mijn voornemen tot aftreden meedeelde, mij van hartverwarmende gevoelens lieten blijken. Bekenden en onbekenden, al of niet schriftelijk.

Ik was erg onder de indruk van al die blijken en al die verschillende woorden van sympathie, waardering en begrip en de wensen voor de toekomst. Dit alles heeft me ongelooflijk veel goed gedaan.

Ik weet niet hoe mijn dankgevoelens onder woorden te brengen. Maar het doet me nu eenmaal goed, simpelweg als mens, dank en waardering te krijgen. Hoewel ik daarbij merkte dat velen mij hogelijk overschatten in hun spontane reactie. Iedereen vult zijn taak in met zijn eigen persoon en eigen gaven en tekortkomingen.”

Bekijk hier de hele abdicatiespeech van Juliana, van bijna een kwartier: