Integriteitsonderzoek naar agent die hond liet losgaan op verdachte

Een politiehond bracht een verdachte van koperdiefstal vorig jaar ernstige verwondingen toe.
Een politiehond bracht een verdachte van koperdiefstal vorig jaar ernstige verwondingen toe. Foto ANP / Martijn Beekman

In het politiekorps Zeeland wordt een zogeheten integriteitsonderzoek ingesteld naar een agent die vorig jaar zijn surveillancehond twintig minuten losliet op een van diefstal verdachte man. De verdachte raakte hierdoor zwaar gewond. Dat zegt woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie in Middelburg tegen NRC Handelsblad.

De rechtbank in Middelburg oordeelde in februari dat het Openbaar Ministerie in een strafzaak tegen een van koperdiefstal verdachte man niet ontvankelijk is. De 33-jarige verdachte liep bij zijn aanhouding een vijftigtal beetwonden op doordat de politie lange tijd de hond losliet. De rechtbank stelde ook vast dat de verdachte, toen hij aangehouden en geboeid bij het politiebusjestond, door de agent “zeer hard met geschoeide voet in het kruis is getrapt”. De rechtbank oordeelt dat de “belangen van de verdachte op grove wijze zijn veronachtzaamd”. Het vonnis uit februari is vorige week gepubliceerd.

Door duisternis kon hond niet worden gestopt

De gewelddadige arrestatie gebeurde in de nacht van 9 op 10 april vorig jaar. De politie werd ingeschakeld na een melding dat een man verdachte met een breekijzer op een bedrijfsterrein in ’s-Heerenhoek liep. Toen de hond van de agent een geurspoor opmerkte, zou de agent naar eigen zeggen hebben geroepen: “Hier spreekt de politie, kom tevoorschijn of de hond wordt ingezet”. Toen geen reactie volgde, liet hij de hond los. Door de nachtelijke duisternis kon de politie de surveillancehond pas twintig minuten later weer aanlijnen.

Volgens Martijn van der Want, advocaat van de verdachte, heeft zijn cliënt in gedurende die periode “in een sloot met de hond liggen vechten voor zijn leven. Hij is helemaal kapotgebeten en lag van onder tot boven open.” Door de politie gemaakte foto’s tonen overal wonden, zegt hij. Na het boeien van de verdachte zag de politieman dat een stuk van het oor van de hond ontbrak. “Overspoeld door emoties gaf hij verdachte hierop met zijn geschoeide voet een schop, aldus de verbalisant”, zeggen de rechters.

De advocaat had wegens het disproportionele gebruik van de politiehond en het schoppen door de agent niet-ontvankelijkheid bepleit. De rechters zijn het met hem eens. De rechtbank zegt dat het gedrag van de politie “op geen enkele manier verdedigbaar is nu dit in strijd is met de vereiste bescherming van de lichamelijke integriteit van de aangehouden verdachte”.

Officier van justitie Gunnar van der Hofstede meent evenwel dat het gebruik van de politiehond correct was. Hij betreurt dat de verdachte bij de aanhouding “letsel heeft opgelopen”. De schop van de politieman, was “niet handig”, aldus Van der Hofstede. In het vonnis staat echter:

De officier van justitie is echter van mening dat verdachte het voorgaande over zichzelf heeft afgeroepen door te vluchten voor de surveillancehond en door deze hond te verwonden.

OM in beroep, verdachte is blij met vonnis

Het OM gaat in hoger beroep. De advocaat van de mishandelde verdachte zegt dat zijn cliënt overwoog aangifte te doen tegen de agent. Hij ziet er vanaf omdat hij blij is met het vonnis. Het slachtoffer van de koperdiefstal had namelijk als benadeelde partij ruim 57.000 euro materiële schadevergoeding geëist. Door de niet-ontvankelijkheid van het OM is de claim niet behandeld. In een andere strafzaak die tegelijkertijd diende is de verdachte wel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur wegens diefstal. Tegen de man was voor beide zaken acht maanden cel geëist.