‘Fuck, wat een ellende!’ Zo maakt Sander z’n LuckyTV-filmpjes

Mark Rutte met een snor: beeld uit een LuckyTV-aflevering.
Mark Rutte met een snor: beeld uit een LuckyTV-aflevering.

Zijn creatieve montages sluiten iedere uitzending van De Wereld Draait Door af. Maar hoe maakt Sander van de Pavert die LuckyTV-filmpjes? Waar haalt hij de ideeën vandaan, hoe gaat hij te werk? Even chaotisch als effectief, blijkt uit dit amusante interview dat Vrij Nederland met hem had. “Hij knipt, plakt, en zodra hij het effect heeft bekeken, stort hij zich gierend van de lach voorover, het voorhoofd plat op zijn bureau.”

Van de Pavert woont in Den Haag en werkt met een grote televisie en twee computerschermen. Voor het opnemen van de stemmetjes is een aparte ruimte beschikbaar. Met die instrumenten maakte hij bijvoorbeeld deze melige compilatie van EO-presentatoren, en dit absurde gesprek van Samsom en Rutte. En deze klassieker met Job Cohen:

Het stuk van VN is eigenlijk niet zozeer een interview als wel het verslag van een dagje meelopen met ‘de grappigste man van Nederland’. Van de Pavert verzint van alles tegelijk, zoekt er de juiste fragmenten bij, knipt, plakt, blowt, drinkt, synchroniseert, schaterlacht en scheldt. Tot aan de deadline knutselt hij aan dit filmpje van een brandend Vaticaan tijdens het conclaaf.

“Zenuwachtig tuurt hij op Teletekst. ‘Ze gaan vandaag nog een keer stemmen in Rome, en ik moet natuurlijk niet hebben dat er toch een of andere klootzak tot paus gekozen wordt.’”

Lees het hele verhaal van Sander Donkers bij Vrij Nederland (4.056 woorden, ongeveer 18 minuten leestijd).