Angst voor terugkeer junks en drugsdealers op Utrecht CS

Partijen in de Utrechtse raad vrezen dat de beruchte junkentunnel op Utrecht Centraal terugkeert.
Partijen in de Utrechtse raad vrezen dat de beruchte junkentunnel op Utrecht Centraal terugkeert. Foto ANP / Erik van 't Woud

Partijen in de Utrechtse gemeenteraad zijn bang dat drugsdealers en junkies terugkeren op station Utrecht Centraal. Een terugkeer van de duistere drugsjaren op station Utrecht Centraal. Daar zijn verschillende partijen in de gemeenteraad bang voor. De gemeente is van plan medicinale heroïne en methadon te verstrekken vanuit het nieuwe stadskantoor dat tegen het station wordt aangebouwd.

‘Terugkeer beruchte junkentunnel nabij’

De VVD-fractie in de gemeenteraad stelde daar gisteren vragen over. “De vernieuwing van het stationsgebied is juist bedoeld om de sociale veiligheid te verhogen”, zei raadslid André van Schie.

“Nu lijkt het erop dat de beruchte junkentunnel uit de jaren tachtig en negentig op het station terugkeert.”

Heroïne en methadon onder medisch toezicht

In 2010 is de bouw begonnen van een nieuw stadskantoor, waarin elf gemeentelijke diensten komen. Het is onderdeel van een grootscheepse renovatie van het stationsgebied, die ruim twee miljard euro kost. De GG&GD krijgt ook een plek in het stadskantoor.

De gezondheidsdienst verstrekt sinds 2000 onder medisch toezicht heroïne en methadon aan circa 45 zwaarverslaafde Utrechters. De bedoeling is de gezondheid van de verslaafden te verbeteren en hun verslaving langzaam af te bouwen. Verschillende partijen in de gemeenteraad trekken aan de bel nu heroïne en methadon vanuit het centraal gelegen stadskantoor zullen worden verstrekt.

Stadskantoor krijgt speciale achterdeur

In de jaren tachtig en negentig was het station berucht om de drugsdealers en verslaafden die er rondhingen. Door jarenlang restrictief beleid zijn die problemen opgelost, maar volgens de VVD dreigen de dealers en junks terug te keren. Volgens VVD-raadslid Van Schie komen de verslaafden hun “shot heroïne” vaak niet tijdens kantooruren halen. Daarom wordt een speciale achterdeur in het nieuwe stadskantoor gebouwd, dat uitkomt op een doodlopend plein.

Van Schie:

“Wij zijn bang dat zo’n plek ook een aantrekkingskracht uitoefent op dealers, want ook voor hen is het station een centrale plek. Zo keren de dealers en verslaafden letterlijk via een achterdeur terug bij het centraal station. Het is vragen om sociale onveiligheid.”

‘Alles gaat in overleg met omwonenden’

Wethouder Victor Everhardt (stationsgebied, D66) zegt dat de medicinale verstrekking van heroïne en methadon veel succes heeft in Utrecht. Het aantal verslaafden is afgenomen. Volgens zijn woordvoerder zijn er “geen klachten” van omwonenden bij de uitgiftepunten van de drugs:

“Rond het stationsgebied doen we ook alles in overleg met omwonenden. We gaan het goed organiseren en in de gaten houden.”