Zo zijn de mensen van het Concertgebouworkest

Zien

Bloed, zweet en snaren

Ned.2, 20.25 -21.05 uur

„Als je rode lijntjes zou trekken tussen alle musici van het Concertgebouworkest die ooit iets met elkaar hebben gehad, zou er een spinnenweb ontstaan”, zegt klarinettist Hein Wiedijk. Zelf is hij getrouwd met violiste Annebeth Webb, samen hebben ze vier kinderen (die óók vioolspelen). We zien Annebeth met een bakfiets vol vioolkisten en kleuters door besneeuwd Amsterdam ploeteren, we zien de wenkbrauwen van de oppas rijzen als de agenda voor de komende periode wordt doorgenomen. En we zien Annebeth huilen (een scène waarbij werkende moeders het moeilijk drooghouden) als haar gevraagd wordt of het een beetje te combineren valt, twee orkestbanen en vier kinderen.

Het Concertgebouworkest bestaat 125 jaar en viert dat met een grote wereldtournee. Hoe dat gaat, is te zien in de 6-delige AVRO-realityserie Bloed, zweet en snaren – de mensen van het Concertgebouworkest . Documentairemaker Roel van Dalen maakte in 1996 een vergelijkbare serie, die veel ophef veroorzaakte. We zagen hoe de artistiek directeur opstapte, hoe een hoornist een vaste baan op dramatische wijze misliep. Bloed, zweet en snaren is minder sensationeel, maar brengt het orkest wel dichtbij. Dat violist Marc Daniel van Biemen door zijn vrienden als ‘Yo Paginini!’ wordt begroet, dat zijn details die je bijblijven.

Mischa Spel