Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD opent aanval op Benelux - partij wil taken flink beperken

Het drielandenpunt in Vaals.
Het drielandenpunt in Vaals. Foto NRC / Leo van Velzen

De VVD opent de aanval op de Benelux, het sinds 1944 bestaande samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg. De grootste regeringspartij gaat donderdag in de Tweede Kamer voorstellen de taken van de Benelux flink te beperken, meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Het in Brussel gevestigde secretariaat kan volgens de partij drastisch worden ingekrompen van zestig mensen tot een handvol medewerkers. Voorts moet het Benelux-parlement worden opgeheven. De VVD kan rekenen op in elk geval de steun van SP en PVV zodat er een Kamermeerderheid is voor het afslanken van de Benelux.

VVD: samenwerking niet via instituut

De VVD is niet tegen samenwerking tussen de drie landen, maar dat hoeft niet via een speciaal instituut te lopen. Als zich problemen voordoen kan dat ook door de direct betrokken departementen in de drie landen worden aangepakt, stelt Kamerlid Mark Verheijen van deze partij. Hetzelfde geldt voor politieke samenwerking. Regionale samenwerking kan ter plekke worden geregeld.

Directe aanleiding voor de actie van de VVD is een zeer kritisch rapport van een onderzoeksafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken over het functioneren van de Benelux.

Nederland gaat jaarlijks 358.000 euro meer betalen

Voor donderdag staat op de agenda van de Tweede Kamer een voorstel om door middel van een minieme verdragswijziging in te stemmen met een andere contributieverdeling binnen de Benelux. Nederland gaat hierdoor jaarlijks 358.000 euro meer betalen. De VVD grijpt deze verdragswijziging nu aan om de Benelux in zijn totaliteit ter discussie te stellen. Tweede Kamerlid Verheijen zegt:

“Een organisatie die alleen een geschiedenis heeft moet je niet willen.”

Met hoeveel mensen het bestuursapparaat exact terug kan wil hij niet voorschrijven. Maar een restant van vijf tot vijftien mensen is voldoende.

De PvdA vindt dat er kritisch naar de Benelux moet worden gekeken. “We moeten echter wel voorkomen dat het kind met het badwater weggegooid wordt”, zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes van de PvdA.