Tips Waar kun je zelf op letten?

Niet alle webwinkels die er betrouwbaar uitzien hebben hun beveiliging op orde. Maar 100 procent online veiligheid is door niemand te garanderen. Moeten we dan maar stoppen met online shoppen om onze gegevens te beschermen? Nee. Met een paar simpele tips kun je de kans dat jouw gegevens door computercriminelen worden misbruikt zo klein mogelijk maken.

Verzin een sterk wachtwoord

Wachtwoorden worden meestal versleuteld opgeslagen in de databases van webwinkels, maar hoe zwakker je wachtwoord, hoe gemakkelijker de versleuteling te kraken is voor hackers. Een sterk wachtwoord voldoet aan een aantal standaardeisen. Het is minimaal acht tekens lang en bevat minstens een hoofdletter, een kleine letter, een nummer en een symbool. Een woord – zeker als het een standaard woord, of een naam is – is gemakkelijker te kraken dan een vreemde combinatie van letters.

Gebruik hetzelfde wachtwoord niet op meerdere plekken

De meeste mensen hebben maar een of twee wachtwoorden, die ze gebruiken voor hun email, sociale media, DigiD, internetbankieren, en dus ook voor online winkelen. Dit maakt het buitmaken van de combinatie naam en e-mailadres plus wachtwoord zo lucratief voor hackers. Gebruik dus zo veel mogelijk verschillende wachtwoorden, en liefst ook verschillende e-mailadressen. Je kunt bijvoorbeeld een e-mailadres aanmaken waar je naam niet in voorkomt.

Moeite om al die verschillende wachtwoorden te onthouden? Dan kun je een passwordmanager downloaden. Zo’n programma onthoudt al jouw wachtwoorden, en beveiligt die met één zeer goed versleuteld wachtwoord – dat jij dan gemakkelijk kan onthouden.

Let op het SSL-certificaat

Voordat je gegevens achterlaat bij een webshop, is het verstandig te controleren of er sprake is van een veilige verbinding. Ofwel: of de webshop een SSL-certificaat heeft, te herkennen aan de code https:// in de adresbalk.

Hetzelfde geldt voor de betaling. Als je via een mailtje of een pop-upscherm naar een andere site wordt geleid – die er uitziet als een PayPal of banksite – is het goed altijd even de adresbalk te controleren. Staat er geen https://? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een nagemaakte betaalsite die je gegevens misbruikt.

Verstrek zo min mogelijk gegevens

Let altijd goed op als je een webshopaccount aanmaakt, welke gegevens verplicht zijn: vul liefst alleen de invulvelden met een asterisk (*) in. Hoe meer gegevens je verstrekt, hoe hoger het risico op misbruik.

Kies een écht geheime ‘geheime vraag’

Om het wachtwoord van je e-mailaccount opnieuw in te stellen moet je vaak antwoord geven op een ‘geheime vraag’, die je bij het aanmaken van je account gekozen en beantwoord hebt. Zorg hierbij dat het antwoord ook écht geheim is, en niet voorspelbaar of gemakkelijk te vinden op internet. Op deze manier werd de Yahoo-account van Sarah Palin gehackt. Het antwoord op haar geheime vraag ‘Waar heb je je echtgenoot ontmoet?’ was gewoon te googelen. Op deze manier kun je buitengesloten worden uit je eigen account.

Gebruik gezond verstand

Ziet een webwinkel er niet professioneel uit aan de ‘voorkant’? Dan kun je er donder op zeggen dat de achterkant helemaal onveilig is. Koop dus liever bij gerenommeerde webwinkels.