Pedofielenvereniging Martijn mag blijven bestaan, hof verwerpt verbod

De pedofielenvereniging Martijn mag blijven bestaan. Het gerechtshof in Leeuwarden verwierp vandaag in hoger beroepe het verbod op de vereniging. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De pedofielenvereniging Martijn mag blijven bestaan. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vanmiddag in hoger beroep het verbod op de vereniging verworpen, meldt persbureau Novum. Het CDA en de ChristenUnie gaan verder met hun wetsvoorstel om pedofielenverenigingen als Martijn strafbaar te maken.

Volgens het hof zijn de bezigheden van de vereniging wel in strijd met de openbare orde, maar is geen sprake van dreigende maatschappelijke ontwrichting, schrijft Novum. Een verbod is dan niet mogelijk.

Ook is er niet aangetoond dat de vereniging strafbare feiten heeft gepleegd, meldt meldt de NOS. Dat een aantal leden van Martijn zijn veroordeeld voor seksuele delicten is niet de verantwoordelijkheid van de vereniging.

Het hof vernietigt daarmee een uitspraak van de rechtbank in Assen, die de club in juni verbood. De vereniging werd daarop ontbonden.

Vorige maand verzocht het OM nog de rechtbank in Leeuwarden om Martijn te verbieden en ontbonden te laten blijven. Volgens het OM kon de vereniging niet in hoger beroep gaan omdat Martijn niet meer bestaat sinds de rechtbank in Assen die in juni vorig jaar verbood.

Wetsvoorstel CDA en ChristenUnie in de maak voor verbod pedofielenclubs

Het CDA en de Christenunie werken aan een wetsvoorstel waarmee in de toekomst soortgelijke partijen als Martijn wel verboden kunnen worden, zo tweet CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt CDA en ChristenUnie hadden initiatiefwetsvoorstel tegen verenigingen veroordeelde zedendelinquenten klaar. Waarschijnlijk weer hard nodig!

In een reactie aan nrc.nl laat Omtzigt, rapporteur op het gebied van bescherming van kinderen voor de Raad van Europa, weten dat beide partijen de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden gaan bestuderen:

“Wij willen het Verdrag van Lanzarote, dat Nederland een jaar of vijf geleden heeft ondertekend, transponeren naar de Nederlandse wetgeving zodat het makkelijker wordt een vereniging als deze te verbieden.”

Het EU-Verdrag van Lanzarote stamt uit 2007 en dient ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. De twee partijen waren anderhalf jaar geleden al bezig met het voorstel. De wet moet het mogelijk maken om verenigingen te verbieden waarvan een of meerdere leidinggevenden ooit veroordeeld zijn voor het bezit van kinderporno of seksuele handelingen met kinderen. Volgens Omtzigt is beide aan de hand bij Martijn.