Noord-Korea herstart kernreactor voor het eerst sinds 2007

Zuid-Koreaanse militairen hielden gisteren een training vlakbij de grens in Panmunjom, Paju.
Zuid-Koreaanse militairen hielden gisteren een training vlakbij de grens in Panmunjom, Paju. Foto AP / Lee Jin-man

Noord-Korea maakt alle installaties in zijn grootste nucleaire complex in Yongbyon weer operationeel, heeft het regime in Pyongyang vandaag laten weten. De plutonium-reactor in het Yongbyon-complex werd in 2007 gesloten als onderdeel van een overeenkomst die voortvloeide uit het zogeheten Zeslandenoverleg, een ontwapeningsoverleg dat later vastliep.

Als de kernreactor in Yongbyon inderdaad weer wordt opgestart kan daarmee per jaar genoeg plutonium worden vervaardigd voor één kernbom. De installaties die weer operationeel worden gemaakt, zullen worden gebruikt voor de opwekking van energie en voor militaire doeleinden, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Volgens Kim Yong-un, de leider van Noord-Korea, is een sterke kernkracht voor zijn land een garantie voor vrede en voorspoed. Kim deed de uitspraken tijdens een toespraak zondag tot de communistische partij.

Volgens buitenlandredacteur Floris van Straaten zijn de meeste deskundigen het erover eens dat dit weer een volgende stap is in de dreigende retoriek tussen Noord- en Zuid-Korea. Concrete aanwijzingen dat de Noord-Koreanen op het punt staan aan te vallen, zijn er niet. Het zal voor binnenlands gebruik worden ingezet en vormt ook een signaal naar de ‘boze buitenwereld’:

“Noord-Korea zal er wel werk van gaan maken om van het plutonium een kernbom te maken. Het land doet voorlopig, onder deze leiding, geen afstand van de kernbewapening, maar zal die enkel gaan uitbreiden. Er zijn sancties die kunnen worden opgelegd, het is alleen wel van China afhankelijk of die worden nageleefd.”

Maar de stap van Noord-Korea is wel riskant, aldus Van Straaten.

“Zuid-Korea heeft laten weten iedere provocatie uit het Noorden militair te zullen beantwoorden. Als ze er reden voor zien, hoeven militairen aan de grens geen toestemming meer van de regering te vragen om te schieten. Dat kan uit de hand lopen.”

Provocaties over en weer

Met de herstart van de kernreactor komt dus opnieuw geen eind aan de retoriek en het machtsvertoon tussen Noord-Korea, Zuid-Korea en de Verenigde Staten die begon nadat Noord-Korea in februari een nieuwe kernproef uitvoerde.

Gisteren liet de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye opnieuw weten elke provocatie uit het Noorden militair te zullen beantwoorden, en de avond ervoor besloten de VS F-22 stealth-gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea te sturen als antwoord op de bedreigingen van Noord-Korea.

Noord-Korea kondigde zaterdag aan in een “staat van oorlog” met Zuid-Korea te zijn, nadat het land eerder deze maand al de wapenstilstand met het zuiden opzegde. Noord-Korea sloot eerder ook de militaire hotline met Zuid-Korea af, en zei vrijdag nog raketten te hebben klaargezet om ‘ieder moment’ Amerikaanse bases in Zuid-Korea en de Stille Oceaan aan te kunnen vallen nadat de VS met twee B-2-bommenwerpers langs Noord-Korea vlogen tijdens een militaire oefening.