Asscher: begrotingstekort blijft in 2014 onder 3 procent

Foto ANP / Robin Utrecht

Het kabinet houdt voor volgend jaar, in tegenstelling tot in 2013, vast aan een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent. Dat verklaarde minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag tegenover de NOS.

Dat het tekort in 2013 wel hoger uitvalt is volgens Asscher eenmalig:

“Volgend jaar kan dat niet nog een keer. Een keer mag, twee keer niet.”

Hiermee gaat Asscher in tegen de mening van VVD-coryfee Frits Bolkestein en andere oud-VVD-leiders als Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen dat het kabinet de norm los moet laten. Bolkestein zei in een interview met Nieuwsuur onder de indruk te zijn van het verhaal van het Centraal Planbureau, dat waarschuwt voor de gevolgen van te veel bezuinigen. Hij stelde:

“Je moet nooit de economie kapotbezuinigen.”

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra benadrukte eind februari ook al dat de Europese eis in 2014 wel zal worden nageleefd. De coalitiepartners VVD en PvdA kwamen toen overeen dat er dit jaar niet extra bezuinigd wordt om de Europese begrotingsnorm te halen. Volgens het CPB komt het begrotingstekort in 2013 uit op 3,4 procent van het bruto binnenlands product.

Om te zorgen dat in 2014 wel aan de Europese norm wordt voldaan nam de ministerraad begin vorige maand het besluit om volgend jaar 4,3 miljard euro extra te bezuinigen. Nederland moet voor 1 mei aan de Europese Commissie duidelijk moet maken hoe de begroting van 2014 wordt aangepast, waardoor de bezuinigingsplannen vorige maand al bekend werden.