Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rijk, rechts en radeloos. Jort Kelder over de crisisheffing

De crisisheffing en andere extra lasten gisten onder de hoge middenklasse en kleine ondernemers die voor groei zorgen, schreef Jort Kelder dit weekend in NRC Handelsblad. In een opiniestuk rekende hij voor hoe hij er zelf voor staat.

“De zogeheten ‘crisisheffing’ (over lonen boven 150.000 euro) was ook mij niet ontgaan. Of ik maar even, met terugwerkende kracht, 16 procent extra werkgeverslasten wil afdragen over het dienstverband van mijn enige werknemer… ikzelf. De crisisheffing komt bovenop de 162.256 euro inkomstenbelasting en 59.849 euro winstbelasting die ik in 2012 al gireerde aan de Ontvanger der Rijksbelastingen.”

‘Verzorgingsstaat is voor ondernemers een vaag fata morgana’

Ondernemers betalen zich blauw aan de verzorgingsstaat, aldus Kelder. Maar wat krijgen ze er eigenlijk voor terug? “Voor hen, van de grootindustrieel tot de zzp’er, vormt de verzorgingsstaat een vaag fata morgana. Aan die bron laven zij zich niet. Gaat het ze goed, dan betalen ze de hoofdprijs. Maken ze verlies, dan boeken ze af en beginnen ze opnieuw. Op zich niets mis mee. Ondernemen is niet voor sissy’s en gedijt bij creatieve destructie. Maar zoals een belegger in ruil voor risico rendement eist, zo willen Hollandse ondernemers iets terug van de verzorgingsstaat die hun eerst uitzuigt en daarna uitspuugt.”

Kelder betoogt dat we in deze barre tijden wat voorzichtiger met onze elite moeten gaan. Die verdienen een betere behandeling. Zij moeten ons immers weer uit de crisis helpen, aldus de tv-maker en journalist. “Geloof me, ik sta voor de zalen waar ze bijeenkomen en de clubs waar ze pacteren. Eén doffe klaagzang over de verbeten staat. Het broeit, het gist, ze zijn het zat. En het is een kwestie van tijd voor een verse Fortuyn of Verdonk deze Nieuwe Teleurgestelden gaat exploiteren. Dit weekend verzenden ze moedeloos de blauwe envelop, maar het wachten is op de revolte van rechts.”