Feest gaat niet door. Rechter verbiedt inhuldiging Willem-Alexander

Foto ANP / Robin Utrecht

Breek de boel maar weer af, annuleer de taarten, rol de linten op. De inhuldiging van Willem-Alexander tot koning kan niet doorgaan. Er zijn namelijk wat juridische probleempjes, zo blijkt uit een schrijven dat NRC Handelsblad dit weekend bereikte. Auteur is Peter Ingelse, rechter bij het gerechtshof te Amsterdam, de stad waar het feest had moeten plaatsvinden.

De magistraat zet nauwgezet uiteen waarom de grondwettelijke bepaling dat ‘het koningschap erfelijk vervuld wordt door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau’ eigenlijk onverbindend is.

“Het is regelrecht in strijd met het verbod van discriminatie, dat niet voor niets als artikel 1 is opgenomen in diezelfde Grondwet. Het is evenzeer in strijd met het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie, uitdrukkelijk ook die op grond van geboorte, bij de toelating van een burger ‘tot de overheidsdiensten van zijn land’.”

Dit laatste verbod heeft een hogere rangorde dan onze Grondwet en zet het erfelijk koningschap dan ook aan de kant, besluit rechter Ingelse. Deze overheidsdienst, want dat is het zonder twijfel, staat volgens hem open voor iedereen en kan niet zomaar vergeven worden aan Willem-Alexander. Dat zou namelijk illegaal zijn.

Alleen voor abonnees: lees de ‘openbare sollicitatie’ van rechter Ingelse in de digitale editie.