Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Ik geloofde het bijna zelf’ zegt brein achter 1-aprilgrap De Correspondent

Screenshot van de nepsite van De Correspondent.
Screenshot van de nepsite van De Correspondent.

Verbazing en onsteltenis gisteravond laat: De Correspondent, het journalistieke project van voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg, zou een 1-aprilgrap zijn. Maar al snel bleek dat juist de 1-aprilgrap te zijn. De bedenker knutselde de site De Correspondent.org op eerste paasdag gisteren in een paar uur in elkaar.

Twitter avatar Douchegordijn Daan Windhorst Brekend: 23 jarige schrijver verpest elke kans om nog eens voor @decorrespondent te schrijven.

Op Twitter regent het complimenten over de grap aan het adres van @douchegordijn, aka Daan Windhorst (23), in het dagelijks leven schrijver van films en theaterstukken.

Twitter avatar ewaldeng ewald engelen (1 april grap) grap @decorrespondent is briljante persiflage van decorrespondent.nl door http://t.co/S7vnp9w14B #tochjammer h/t @Djipsie

Toch duurde het even voordat iedereen het echt doorhad dat het een grap was, de eer viel te beurt aan Alexander Klöpping:

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping @Douchegordijn gast, die domeinnaam staat op je eigen naam LOL

Dat er zoveel mensen intrapten heeft Windhorst nog wel het meest verbaasd:

“Van een 1-aprilgrap heb je meestal door dat het een grap is. Nu duurde het even, op Facebook schreven mensen boos dat ze de Facebookpagina van De Correspondent ge-unliked hadden, er werden vervelende berichten naar Wijnberg gestuurd; daar schrok ik wel even van. Vooral omdat ik dacht dat het heel duidelijk was dat het een grap was; er staan een hoop onwaarheden in.”

Twitter avatar Douchegordijn Daan Windhorst @Domien Hahaha. Best schrikken hoeveel mensen voor waar aannemen!

Windhorst doelt op de informatie op de site. Onder de kop ’1 april, kikker in je correspondent’ staat op de site te lezen dat Wijnberg en consorten helemaal geen tijd hebben voor het oprichten van een journalistiek internetplatform:

Joris Luyendijk is chef Europa bij The Guardian, Alexander Klöpping gaat volgend seizoen een VARA-programma over computers presenteren en Femke Halsema is hard op weg burgemeester van Nijmegen te worden.

Allemaal feiten die Windhorst gewoon heeft verzonnen, maar die kennelijk toch geloofwaardig overkomen. Het geeft Windhorst te denken:

“Het geeft aan hoe slecht we informatie lezen. Kennelijk lezen mensen erover heen omdat ze erover heen willen lezen. Niemand voelt blijkbaar behoefte om aan informatie op internet te twijfelen. We zien iets op Twitter, reageren eerst vanuit een emotie en pas daarna denken we ‘wacht even hoe zit dat?’.”

Hetzelfde gold voor de eerste letters van de zinnen in de eerste alinea op De Correspondent, die zouden samen het woord ‘één april’ vormen schreef Windhorst op zijn nepsite:

We hadden zelfs een paar hints verstopt. Als je de eerste letters van de zinnen in de openingsparagraaf van ons eerste blog achter elkaar zet, spellen ze ‘één april’: Er is veel over De Correspondent geschreven. Er is nog veel meer over gezegd. Natuurlijk vinden we dat leuk, maar nu begint het pas echt. Al 1200 mensen hebben gedoneerd, sommigen zelfs meer dan de 60 euro die we vroegen. Pas als we 15.000 leden hebben, kunnen we beginnen met het maken van kwaliteitsjournalistiek. Reportages, beschouwingen, columns. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Laat het experiment beginnen!

Maar die alinea is op de originele site van Wijnberg nergens te vinden. Daar staat op de homepage namelijk helemaal geen algemene tekst, maar een filmpje, plus een opsomming van wat het project inhoudt.

Windhorst: blijf kritisch op crowdfundingsprojecten

De snelheid waarmee mensen enigzins kritiekloos reageren sterken Windhorst in zijn gedachten, die hem ook op het idee brachten voor de 1-aprilgrap:

“Een vriendin en ik zijn allebei lid van De Correspondent, op zich een interessant project. Maar ik was best verbaasd toen ik Wijnberg dingen hoorde vertellen over zijn project waarvan ik denk dat als hij bij De Nieuwe Pers had gezeten en iemand anders was een dergelijk project gestart, hij daar best veel kritiek op zou hebben.

Wat is bijvoorbeeld die journalistieke vernieuwing als je leunt op van die bekende namen? Er lijkt een zekere hypocrisie in te zitten als je zegt dat je de journalistiek gaat veranderen en tegelijkertijd zitten er allemaal bekende gezichten. Toen dacht ik ineens ‘wat als het een 1-aprilgrap is? Daar schrok ik van omdat die mogelijkheid best geloofwaardig leek. Ik begon bijna te geloven dat het echt een grap was, zo kwam ik op het idee om de site te maken.

Windhorst wil met zijn grap mensen dan ook waarschuwen dat ze kritisch moeten blijven op crowdfundingprojecten:

“Ik was echt verrast dat er zoveel mensen lid werden op basis van een paar vage beloften. Begrijp me goed, De Correspondent gaat het vast goed doen. Ik begrijp dat Wijnberg het spel meespeelt om de journalistiek te veranderen van binnenuit. Maar het blijft geld geven aan een belofte die nog waargemaakt moet worden. Daar mag je best kritisch tegenover blijven staan.”

Het in elkaar klussen van de site kostte hem al met al een paar uurtjes gistermiddag:

“Om vijf uur ‘s middag begon ik te schrijven en om acht uur was ik klaar. Het was de ideale vrije zondagmiddagactiviteit.”

De domeinnaam DeCorrespondent.org die Wijnberg tot Windhorst zijn verbazing nog niet had geclaimd, schenkt hij straks aan Wijnberg.

“Wat dat betreft wel chapeau aan hem, hij was de eerste die vervolgens meteen reageerde dat het een grap was.”

Twitter avatar robwijnberg Rob Wijnberg Even ter verheldering: 1april grap over @decorrespondent is dus een 1april grap van @Douchegordijn. Wij zijn 2 apr gewoon up and running

Wijnberg was telefonisch of via Twitter niet bereikbaar voor een reactie, maar online retourneerde De Correspondent wel een compliment aan Windhorst:

Twitter avatar decorrespondent De Correspondent Ook 2 april bestaan wij nog hoor :) En complimenten aan degenen die bedachten om een .org te registreren. #leesverder
Twitter avatar robwijnberg Rob Wijnberg @Douchegordijn ongelofelijk hoeveel media dit overnamen zonder ff te bellen… Maar dus, we krijgen t domein van je begreep ik? :-)
Twitter avatar Douchegordijn Daan Windhorst @robwijnberg Ja. Bizar. Veelzeggend experiment. Om 00.00 forward ik ‘m naar jullie. Daarna even overdracht gegevens regelen.