Vijftien jaar na de schietpartij is Jonesboro er nog niet bovenop

Andrew Golden komt aan bij de rechtbank, enkele maanden nadat hij samen met een klasgenoot het vuur opende op zijn school. Foto AP / The Jonesboro Sun

In Newtown, Connecticut bracht Adam Lanza in december binnen vijf minuten 26 mensen, onder wie twintig kinderen, om het leven. Daarna begon het mediacircus en in de dagen en weken na de moordpartij bleef Newton wereldnieuws. Maar hoe gaat een stad om met zo’n drama zodra de rust is wedergekeerd?

Buzzfeed reisde af naar Jonesboro, een kleine stad in Arkansas, waar twee jongens van elf en dertien in 1998 vier medescholieren en een docent neerschoten.

Schrijver David Peisner sprak met tientallen mensen die de schietpartij van dichtbij - of juist van een afstand - hebben meegemaakt. Vijftien jaar later is Jonesboro onmiskenbaar veranderd, maar is het drama nog niet verwerkt. Voor veel inwoners van Jonesboro is de schietpartij één van de meest ingrijpende momenten van hun leven, blijkt uit het portret van een gemeenschap die nog steeds worstelt met vragen die nooit beantwoord zullen worden

“The biggest question — and it’s still out there — is, ‘Why did they do it?’ You really can’t move on until you come to grips with why you think it happened, and there’s never going to be an answer to that.”

Lees het hele verhaal van David Peisner bij Buzzfeed (12.437 woorden, ongeveer 57 minuten leestijd).