Sterilisatie? De aandeelhouders beslissen (en drie andere longreads)

Foto sxc.hu

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over een man die zichzelf opdeelt in 100.000 aandelen en over het leven vol feest en drank van dj Avicii.

Moet ik me laten steriliseren? We vragen het de aandeelhouders

Mike Merrill (nu 35) besluit in 2008 zichzelf op te delen in 100.000 aandelen van een dollar per stuk. Niet alleen over zakelijke initiatieven, maar ook over zijn liefdesleven en zelfs zijn dood hebben de aandeelhouders inspraak. De vrienden en kennissen die aandelen in handen hebben, bepalen zo zijn levenswandel. Een vasectomie wordt ternauwernood voorkomen door zijn vriendin, die een van de grootste aandeelhouders zover krijgt tegen te stemmen.

Maar als zijn project in de publiciteit komt, en de prijs van de aandelen omhoog schiet, zijn het steeds meer onbekenden die aan de touwtjes trekken. Wat zijn daar de gevolgen van? Wat als een meerderheid wil dat hij van een brug springt? Dit verhaal van Wired (3.226 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd) mist weliswaar een goed slot, maar is absoluut vermakelijk.

Vijftien jaar na de schietpartij is Jonesboro er nog niet bovenop

In Newtown, Connecticut bracht Adam Lanza in december binnen vijf minuten 26 mensen, onder wie twintig kinderen, om het leven. Daarna begon het mediacircus en in de dagen en weken na de moordpartij bleef Newton wereldnieuws. Maar hoe gaat een stad om met zo’n drama zodra de rust is wedergekeerd?

Buzzfeed reisde af naar Jonesboro, een kleine stad in Arkansas, waar twee jongens van elf en dertien in 1998 vier medescholieren en een docent neerschoten. Vijftien jaar later is Jonesboro onmiskenbaar veranderd, maar is het drama nog niet verwerkt blijkt uit tientallen gesprekken met betrokkenen (12.437 woorden, ongeveer 57 minuten leestijd).

Het leven van Avicii is een continu feest

Hij is 23, verdient 250.000 dollar per avond en vliegt met een privé-jet de wereld over: de Zweedse dj Tim Bergling, beter bekend als Avicii.

Een paar jaar geleden zat Avicii nog bij zijn ouders op zolder een beetje muziek te maken. Nu draait hij meer dan 250 nachten per jaar in de duurste clubs en op de grootste feesten, overal ter wereld. Waar Avicii en zijn entourage ook komen binnenwandelen, de alcohol – bij voorkeur in dure flessen champagne – is nooit ver weg. Het Britse blad GQ trok een paar dagen op met de wereldberoemde dj en beschrijft het continue feest (5.813 woorden, ongeveer 26 minuten leestijd).

Waarom is in het Amerikaanse Hale County één op de vier invalide?

Er zijn plekken in Amerika waar een kwart van de beroepsbevolking arbeidsongeschikt is. Tenminste, ze krijgen er een uitkering voor. Leven ze zo ongezond of gevaarlijk? Zijn het aanstellers? Of ligt het niet zo simpel? Planet Money deed maandenlang onderzoek en stuitte op de verbazingwekkende werking van het Amerikaanse systeem. Lees hier het stuk op de site van NPR (4.121 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd) of luister naar de aflevering van This American Life over dit onderwerp.

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.