Roeiers Oxford winnen traditionele Boat Race

Oxford (rechts) vs. Cambridge op de Theems.
Oxford (rechts) vs. Cambridge op de Theems. AFP / Adrian Dennis

Het roeiteam van de universiteit van Oxford heeft vandaag de Boat Race gewonnen. In de traditionele roeiwedstrijd over de Theems in Londen werd aartsrivaal Cambridge met anderhalve bootlengte verslagen. De zege voor Oxford is de 77e in de geschiedenis. Cambridge blijft met 81 overwinningen nog wel succesvoller. Het was de 159e keer dat de race werd gevaren.

Hoewel Cambridge vanaf het Middlesex station vertrok en dus in het eerste deel van de race de binnenbocht had, was het Oxford dat al snel een kleine voorsprong nam. De donkerblauwen zetten nog eens aan in de aanloop naar de Hammersmith Bridge en vergrootten de voorsprong tot bijna een bootlengte.

Cambridge weigerde echter op te geven en klampte door de lange Surrey Bend, waar Oxford de binnenbocht had, aan. Met de laatste binnenbocht nog voor de boeg moest Cambridge toch toestaan dat de achterstand opliep naar meer dan een lengte. Oxford kon daardoor voor de lichtblauwe boot gaan varen en ontnam Cambridge het voordeel. De lichtblauwen konden dat niet meer goedmaken.

Vorig jaar werd de race stilgelegd

Dit jaar werden extra veiligheidsmaatregelen getroffen rondom de Boat Race. Vorig jaar moest de race worden stilgelegd omdat een actievoerder in de Theems zwom.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar 2/2 Na herstart door zwemmer vorig jaar ook nog botsing, gebroken riem en roeier die van vermoeidheid instortte. Cambridge won #boatrace

Traditie sinds 1829

Het idee voor de Boat Race, de beroemdste roeiwedstrijd ter wereld, ontstond in 1829. Twee vrienden, de een studerend aan de universiteit van Oxford en de ander aan de universiteit van Cambridge, daagden elkaar uit voor een wedstrijd op de rivier de Theems, in een boot met acht roeiers en een stuurman. Die allereerste race werd ook gewonnen door Oxford. In totaal ging de eer 80 keer naar Cambridge en 76 keer naar Oxford. Eén keer eindigden de boten gelijk, in 1877.

De race wordt ook wel de Battle of the Blues genoemd: de Lichtblauwen (Cambridge) versus de Donkerblauwen (Oxford). De boten wegen 96 kilogram en zijn 19,9 meter lang.
Drie keer in de geschiedenis van de Boat Race werd de wedstrijd beslist doordat een van de boten zonk. Het overkwam Cambridge twee keer (in 1859 en 1978) en Oxford eenmaal (in 1925). In 1912 zonken beide boten en werd de race de volgende dag opnieuw gehouden.

Aan de wedstrijd is geen prijzengeld verbonden, wel een trofee en uiteraard eeuwige roem.