Pasen wordt echt kouder dan Kerst was, pas tweede week april warmer

“Een ijskoude start van Pasen”, stelt MeteoConsult. Aan de grond vroor het vannacht plaatselijk met -10 graden. Overdag is het met zo’n 5 graden zelfs kouder dan met Kerst, toen het kwik de 9 haalde. En de lente? Het KNMI voorspelt pas in de tweede week van april hogere temperaturen.

Opbouw van het grootste paasvuur van Nederland. Vanwege de droogte is het vuur kleiner dan vorige jaren. Oorspronkelijk zou er ca. 2.000 kuub hout worden gebruikt, maar op hetzelfde terrein wordt nu gebouwd aan een kleiner vuur van 500 kuub hout. Foto ANP / Robin Lanhuijsen

“Een ijskoude start van Pasen”, stelt MeteoConsult. Aan de grond vroor het vannacht plaatselijk met -10 graden. Overdag is het met zo’n 5 graden zelfs kouder dan met Kerst, toen het kwik de 9 haalde. En de lente? Het KNMI voorspelt pas in de tweede week van april hogere temperaturen.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Het is in Deelen -7,8 graden geworden. De -5,3 graden van De Bilt was een Paasrecord. Zo koud was het er niet eerder met Pasen in 100 jaar.

Het is met middagtemperaturen van 6 à 7 graden “aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar”, stelt het KNMI. Vanaf donderdag moet Nederland ook niet raar opkijken als het in de nachten overwegend lichte vorst en neerslag “met winters karakter”.

MeteoConsult meldt dat het in deze tijd van het jaar vrijwel twee keer zo warm hoort te zijn. De maxima liggen in de eerste helft van april gemiddeld rond de 12 graden.

Het immer vermakelijke Weerprimeur.nl, ‘voor een unieke weerbeleving’, wijst op de mogelijkheid van “veel te koud weer” tot diep in april:

“Er lijkt zich thans een langdurige megablokkade te hebben ingesteld op noordelijke breedten die tot op grote hoogte vastgetimmerd zit. (…) Alleractueelste weerkaarten laten de grosso modo berekoude lucht manifesteren tot tenminste 12 april en zelfs dan wordt nog -10 graden berekend op 850 hPa (luchtdruk, red.). Deze laatste maartdecade die op 1 april eindigt is zelfs de koudste geworden van de afgelopen 100 jaar.”