Terugkijken: de eerste pauselijke zegen met Pasen van paus Franciscus

Dé vraag van vanochtend: gaat hij Nederland bedanken voor ‘die bloemen’ zoals de traditie wil? Niet dus, zo bleek.

Het was dit jaar de 28e keer dat de Nederlandse bloemisten naar Rome afreizen. Toen de nieuwe paus Franciscus vanochtend zijn ‘urbi et orbi’ uitsprak, lag het plein bezaaid met meer dan 40.000 bloemen uit Nederland. De hele week waren de bloemisten in rep en roer, een lichte teleurstelling moet het uitblijven van het iconische “bedankt voor die bloemen” in het Nederlands dan ook wel een beetje zijn geweest.

Het beroemde dankwoord van de paus gaat elk jaar de hele wereld over. Maar omdat er een nieuwe paus is, vroegen de bloemisten zich af: gaat Franciscus dat morgen wel zeggen? Terecht, zo bleek dus, als was het dankwoord in het Italiaans ook niet verkeerd.

Een volgepakt Sint-Pieterplein maakte het mee. Tienduizenden gelovigen, pelgrims, toeristen en de plaatselijke bevolking zijn toegestroomd voor de eerste keer Pasen met Franciscus. Maar zonder Nederlands tintje dus.