Islamitische extremisten nemen Timboektoe onder vuur

Franse soldaten in het noorden van Mali.
Franse soldaten in het noorden van Mali. AFP / Kenzo Tribouillard

Islamitische extremisten hebben vandaag de Noord-Malinese stad Timboektoe aangevallen. Het is de tweede keer dat de stad onder vuur komt te liggen sinds het Franse leger de extremisten in januari verdreef.

Een woordvoerder van het leger laat aan AP weten dat er over en weer wordt geschoten tussen het Malinese leger en militanten gelieerd aan Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. De gevechten begonnen gisteravond nadat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een militaire controlepost. Eén militair raakte daarbij gewond, maar sinds de aanslag wordt het leger vanuit verschillende schuilplaatsen onder vuur genomen door de extremisten.

Macht van extremisten gebroken, maar nog steeds aanslagen

Timboektoe en een groot deel van de rest van het noorden van Mali waren tien maanden in handen van islamitische militanten. De Franse invasie in januari heeft de macht van moslimextremisten in Noord-Mali gebroken, maar ze blijven aanslagen plegen, vanwege de poreuze grenzen met buurlanden. Het Franse leger is niet bij de gevechten van vandaag betrokken.

Frankrijk wil volgende maand beginnen met de terugtrekking van zijn 4.000 man sterke troepenmacht en de operatie overdragen aan de Afrikaanse troepenmacht.