Gezondheidstoestand gaat vooruit, maar Mandela blijft in ziekenhuis

Nelson Mandela tijdens zijn 94ste verjaardag, afgelopen zomer.
Nelson Mandela tijdens zijn 94ste verjaardag, afgelopen zomer. AP / Schalk van Zuydam

De gezondheidstoestand van Nelson Mandela gaat vooruit, maar de vroegere Zuid-Afrikaanse president blijft voorlopig onder behandeling in het ziekenhuis. Dat heeft de woordvoerder van president Jacob Zuma in een verklaring laten weten.

Zuma bedankte alle mensen in binnen- en buitenland die voor het herstel van ‘Madiba’ hebben gebeden. “Wij bedanken ook buitenlandse regeringen voor hun steunbetuigingen.” Madiba is de koosnaam van Mandela.

De 94-jarige Mandela werd vorige week woensdag opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria, omdat hij opnieuw een infectie had aan de luchtwegen. In december was hij daar ook al voor opgenomen. Hij onderging toen ook een operatie om galstenen te verwijderen.

Gisteren werd al meegedeeld dat Mandela weer zonder problemen kon ademen, nadat vocht achter zijn longen was weggehaald. De eerste zwarte president van Zuid-Afrika heeft al langer longproblemen. Gedurende zijn 27 jaar durende verblijf in de gevangenis onder de apartheid liep hij tuberculose op.

Een man bidt voor de gezondheid van Mandela in een kerk in Soweto.AFP / Carl de SouzaAFP / Carl de Souza