Gespannen situatie Nairobi na uitspraak hof over verkiezingen

Inwoners van Nairobi lezen vanochtend in de krant over de uitslag van de verkiezingen.
Inwoners van Nairobi lezen vanochtend in de krant over de uitslag van de verkiezingen. AFP / Simon Maina

De Keniaanse politie is vandaag in de hoofdstad Nairobi en de kuststad Kisumu in staat van paraatheid gebracht. De agenten moeten de geweldsdreiging beteugelen die is ontstaan na de beslissing van het hooggerechtshof om Uhuru Kenyatta’s verkiezing tot president te bekrachtigen. Bij protesten tegen dat besluit vielen al twee doden.

Moses Ombati, plaatsvervangend politiechef van Nairobi, zei dat jongeren uit de sloppenwijken van de stad nog altijd demonstreren tegen de beslissing, aldus persdienst Novum. Premier Raila Odinga en zijn aanhangers verweten Kenyatta stembusfraude en maakten de zaak aanhangig bij het hooggerechtshof.

Hoewel Odinga gisteren zijn verlies nam en de Keniaanse bevolking opriep de vrede te bewaren, gingen sommige aanhangers toch de straat op en raakten slaags met de politie. Bij rellen in Kisumu, waar Odinga vandaan komt, vielen bij rellen twee doden en raakte vijf mensen ernstig gewond.