Franciscus doet ’t anders: sober en geen Nederlands bedankje

De paus na de mis onder grote belangstelling op weg naar het balkon van de basiliek waar hij het urbi et orbi zou uitspreken.
De paus na de mis onder grote belangstelling op weg naar het balkon van de basiliek waar hij het urbi et orbi zou uitspreken. AFP / Alberto Pizzoli

Hij deed het niet, althans niet echt. Paus Franciscus vergat de Nederlandse bloemisten weliswaar niet, maar voor een volgepakt Sint-Pieterplein zette de paus de traditie van bedankt voor ‘die bloemen’ niet voort. Hij liet het bij een Italiaans bedankje.

Paus Franciscus ging vanochtend voor het eerst voor in de paasmis op het Sint-Pieterplein. Het plein stroomde al vroeg vol. Na de mis sprak Franciscus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek het ‘urbi et orbi’ uit.

In tegenstelling tot voorgangers wenste hij de gelovigen niet in tientallen talen een gezegend Pasen. En dus ook het iconische “Nederland, hartelijk bedankt voor die bloemen”, zoals Johannes Paulus II en Benedictus XVI bezigden tijdens hun paaszegeningen, bleef uit. Franciscus zei wel bedankt, maar deed dat in het Italiaans. Ook het toewensen van een ‘zalig Pasen’ dat zijn voorgangers voorheen in verschillende talen deden, gebeurde in het Italiaans.

Hij mat zichzelf een meer persoonlijke en eenvoudigere stijl aan dan zijn voorganger Benedictus. “Geloof kan ons helpen om onze levens te veranderen. Laat de woeste plekken in ons hart weer bloeien.”

“Hoeveel woestijnen moeten we, zelfs heden ten dage, oversteken? En bovenal de woestijn in onszelf, als we geen liefde voor God hebben of voor onze naaste. Als we er niet in slagen ons te realiseren dat we allemaal hoeders zijn van al wat de schepper heeft gegeven en ons blijft geven.”

‘Hebzuchtige wereld gaat voor het snelle geld’

In een pleidooi voor vrede adresseerde Franciscus onder meer de onrust in het Midden-Oosten:

“De conflicten in Syrië en die tussen Israël en de Palestijnen duren nu al veel te lang voort. (…) Laat meningsverschillen overwonnen worden en laat hernieuwde spirit en verzoening groeien.”

Verder zei de paus dat beide Korea’s zouden zich met elkaar moeten verzoenen en veroordeelde hij oorlog en terrorisme in Afrika. Hij sprak, in een verwijzing naar de westerse perikelen als de kredietcrisis, daarnaast van een hebzuchtige en welvarende wereld die voor het snelle geld gaat.

Franciscus, die zich opwerpt als hoeder van de natuur, waarschuwde ook voor de exploitatie en uitputting van natuurlijke bronnen. Hij roept de mensen op “hoeders” te zijn van de schepping.

Vaticaan: ruim 250.000 belangstellenden

De nieuwe paus, voor de gelegenheid in crèmewit gekleed, had het voor zijn eerste paasmis direct goed geregeld met de weergoden. Rome werd de afgelopen nacht geteisterd door hevige regenval en voorspeld werd dat die zou aanhouden. Maar vanochtend kende Rome een blauwe hemel met wat wolken.

Volgens het Vaticaan wisten gedurende de paasmis zeker een kwart miljoen mensen het Sint-Pieterplein te vinden. Met Pasen vieren christenen wereldwijd de wederopstanding van Jezus Christus na zijn kruisiging op Goede Vrijdag.