Druk op Morsi groeit: Egypte heeft tekort aan geld, brandstof en voedsel

In de wachtrij voor brandstof nabij Kairo. Eerder deze maand stuurde de minister van Oliezaken topmensen weg bij het staatsbedrijf Misr Petroleum vanwege het tekort aan brandstof. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Twee jaar na het verdrijven van Hosni Mubarak kampt Egypte met voedselprijzen die de pan uit rijzen en steeds minder elektriciteit. The New York Times meldt dat er simpelweg geen geld meer is om brandstof te importeren.

De middelen om vooral olie te importeren raken snel op. Ook het binnenhalen van graan wordt problematisch wat de angst aanwakkert voor een economische catastrofe. De afgelopen twee weken zouden al minstens vijf mensen zijn omgekomen bij gevechten in wachtrijen voor tankstations.

Geen brandstof voor irrigatie en oogsten

Het tekort aan brandstof leidt ertoe dat boeren de waterpompen voor het irrigeren van hun akkers minder kunnen gebruiken. Datzelfde geldt voor de tractoren die nodig zijn voor het oogsten, wat volgende maand moet gaan gebeuren.

De internationale druk op Mohammed Morsi groeit om impopulaire bezuinigingsmaatregelen te treffen om zo in aanmerking te komen voor noodhulp van het IMF. De president weigert tot nu toe belastingverhogingen door te voeren in een land waar de gemoederen toch al regelmatig oplopen tot het kookpunt.

Egypte denkt de tijd te hebben

In plaats van tegemoet te komen aan de eisen voor noodleningen beschuldigt de regering het oude regime van Mubarak van corruptie. Die zou nu nog doorklinken en het brandstoftekort veroorzaken.

Morsi lijkt de komende parlementsverkiezingen te willen afwachten om draagvlak te creëren voor bezuinigingen. Anderzijds verwachten analisten dat Egypte het spel net zo lang blijft doorspelen omdat het zichzelf te groot acht om door de internationale gemeenschap aan zijn lot te worden overgelaten.