Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Cancellara wint opnieuw de Ronde van Vlaanderen

Cancellara bij de finish van de 97e editie van de Ronde van Vlaanderen.
Cancellara bij de finish van de 97e editie van de Ronde van Vlaanderen. AFP / Yorick Jansens

Fabian Cancellara heeft vandaag opnieuw de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser van Radioshack-Leopard demarreerde op de top van de Patersberg weg bij medevluchter Peter Sagan en reed de laatste veertien kilometer solo. Voor Cancellara is het na 2010 zijn tweede zege in Vlaanderens Mooiste.

De Ronde kreeg in de vroege uren een Nederlands tintje toen Jetse Bol en later ook Maarten Tjallingii in de aanval gingen. Uiteindelijk bleef een groepje van vijf man over, met Tjallingii erbij, lang vooruit. Pas zo’n veertig kilometer voor de streep, op de Oude Kwaremont, viel de kopgroep uiteen.

Een voor een werden de mannen opgeslokt door het peloton waar Cancellara een eerste forcing doorvoerde. De Zwitser, vooraf een van de favorieten, kreeg alleen de andere topfavoriet Sagan (Liquigas-Cannondale) met zich mee. Voor het tweetal reed Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) nog in de rondte.

Lang bleef de Belg niet meer vooruit en op de Patersberg kraakte hij als eerste. Ook Sagan kon niet aanhaken toen Cancellara de turbo aanzette en de gekende tijdrijder liet geen steken meer vallen. Sagan en Roelandts werkten achter hem goed samen en kwamen anderhalve minuut na Cancellara aan in finishplaats Oudenaarde waar Sagan Roelandts in de sprint klopte.

De beklimming van de Patersberg

De slotfase

Alexander Kristoff (Katusha) won de sprint van de derde groep. De Noor bleef Mathieu Ladagnous, Heinrich Haussler, Greg van Avermaet, Sébastien Turgot en John Degenkolb voor. Sebastian Langeveld (orica-Greenedge werd op de tiende plaats de beste Nederlander, vlak voor Lars Boom (Blanco Pro Cycling).

Ook Marianne Vos wint

Marianne Vos viert haar overwinning in Vlaanderens Mooiste.AFP / Yorick JansensAFP / Yorick Jansens

Marianne Vos won vandaag de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen. De Brabantse was na 127 kilometer de sterkste van een kopgroep van vijf. Ellen van Dijk maakte op de tweede plek het Nederlandse feestje compleet, terwijl de Zweedse Emma Johansson derde werd.

Vlaanderens Mooiste ontbrak nog op de imposante erelijst van Vos, de regerend wereld- en olympisch kampioene. Annemiek van Vleuten, de winnares van 2011, was de sterkste van een groep achtervolgers en eindigde als vijfde.

Vorig jaar werd de Ronde van Vlaanderen gewonnen door de Duitse Judith Arndt.

Het verslag komt van persbureau Novum.