Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax steviger aan kop na zege - ook winst voor AZ, Vitesse en RKC

Viktor Fischer, nadat hij de 1-0 voor Ajax heeft gescoord.
Viktor Fischer, nadat hij de 1-0 voor Ajax heeft gescoord. ANP / Olaf Kraak

In de 28e speelronde van de eredivisie heeft Ajax vandaag met 4-1 van NEC gewonnen. AZ boekte met tien man een belangrijke overwinning op Heracles Almelo: 1-2. Ook Vitesse en RKC Waalwijk wonnen, met respectievelijk 2-1 tegen PEC Zwolle en 4-0 tegen ADO Den Haag. Eerder vandaag liet PSV al dure punten liggen in de wedstrijd tegen Roda JC.

Ajax vergroot voorsprong door zege op NEC

Ajax staat drie punten los aan de kop van de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen in de Arena met 4-1 van NEC. Viktor Fischer tekende voor twee doelpunten. NEC moest ook een treffer van Ryan Babel en een eigen goal van Rens van Eijden toestaan. Nick van der Velden deed iets terug namens de bezoekers uit Nijmegen.

Ajax was in de eerste helft ruimschoots de betere ploeg en Fischer bekroonde dat met een goal in de 21e minuut. Vier minuten later was er weer een fraaie aanval over veel schijven dat via Van Eijden een doelpunt werd. Vlak na de 2-0 leek de 3-0 al te vallen, maar die werd nog afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft drong NEC meer aan en leek de aansluitingstreffer in de maak. Toch was het Ajax dat weer scoorde. Met een fraai stiftje in de 77e minuut tekende de Deen Fischer voor zijn tweede van de middag. Een minuut later was de marge weer twee door Van der Velden. Het slotakkoord kwam van invaller Babel. De van een blessure teruggekeerde aanvaller kreeg twintig minuten speeltijd en scoorde na tien minuten de vierde Ajax-goal.

Door de overwinning komt de ploeg van Frank de Boer op zestig punten. Dat zijn er drie meer dan PSV en Vitesse en vier meer dan Feyenoord. NEC blijft achtste met 36 punten.

De situatie bovenin, na 28 wedstrijden
1 - Ajax (60 punten)
2 - PSV (57 punten)
3 - Vitessen (57 punten)
4 - Feyenoord (56 punten)
5 - FC Twente (48 punten)
6 - FC Utrecht (48 punten)

Belangrijke zege AZ in strijd tegen degradatie

De 1-2 tegen Heracles is voor AZ een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie geboekt. AZ kwam vlot op een 2-0 voorsprong, maar raakte na een halfuur Thomas Lam met een rode kaart kwijt. Heracles scoorde nog voor rust de aansluitingtreffer, maar kwam uiteindelijk niet verder.

Na een kleine 25 minuten leek AZ onbedreigd op de eerste competitiezege sinds 25 januari af te stevenen. De ploeg van Gertjan Verbeek leidde comfortabel met 2-0. Eerst werkte Markus Henriksen van dichtbij een corner binnen, waarna Mike te Wierik met een ongelukkig eigen doelpunt de marge op twee bracht. Die goal mocht echter op het conto van Dirk Marcellis geschreven worden, die schitterend voorbereidend werk afleverde.

Na een halfuur vertroebelde de riante uitgangspositie voor AZ, toen verdediger Lam een charge op Lerin Duarte met direct rood moest bekopen. Op een ongelukkig moment vlak voor rust kreeg AZ tot overmaat van ramp de aansluitingstreffer te verwerken. Te Wierik schoot ditmaal wel in het goede doel.

Het bleek de opmaat tot een flink Heracles-offensief in de tweede helft. Ondanks een fiks aantal kansen wisten de Heraclieden echter niet meer te scoren, vooral omdat AZ-doelman Esteban in uitstekende doen was. In de slotseconde haalde Marcellis nog een bal van de eigen doellijn.

Ook degradatiekandidaat RKC wint

Door de zege nam AZ voorzichtig afstand van de degradatieplaatsen. Het verschil met nummer zestien Roda JC bedraagt nu drie punten. Heracles blijft tiende in de Eredivisie. Een andere degradatiekandidaat, RKC, deed eveneens goede zaken met een 4-0 zege op ADO Den Haag. RKC bracht net als AZ zijn puntentotaal op 39.

De Waalwijkers profiteerden van knullig verdedigingswerk van ADO Den Haag en stuurden de Haagse opponent met een 4-0 nederlaag huiswaarts. Mart Lieder opende de score, waarna Vito Wormgoor met een eigen goal en Robert Braber voor een 3-0 ruststand zorgden. Vlak voor tijd verzorgde Henrico Drost het slotakkoord.

De situatie onderin, na 28 wedstrijden

13 - RKC Waalwijk (29 punten)
14 - AZ (29 punten)
15 - PEC Zwolle (29 punten)
16 - Roda JC Kerkrade (28 punten)
17 - VVV-Venlo (22 punten)
18 - Willem II (17 punten)

Vitesse passeert Feyenoord na zege

Dankzij de 2-1 zege op PEC Zwolle is Vitesse de nieuwe nummer drie van de Eredivisie. De Arnhemmers kwamen in het eigen Gelredome voor rust op 2-0 via Wilfried Bony en Mike Havenaar. Arsenio Valpoort maakte na rust de aansluitingstreffer. Vitesse staat nu net als Ajax en PSV op 57 punten. Ajax komt later vandaag nog in actie. Feyenoord is nu vierde met 56 punten.

De voorsprong werd Vitesse in de negende minuut in de schoot geworpen. Door een foute pass in de verdediging van PEC kon Bony alleen op doelman Diederik Boer af. De Ivoriaan schoot onberispelijk raak. Tien minuten voor rust kopte Mike Havenaar de 2-0 binnen en zat Vitesse op rozen.

De thuisploeg leek al snel na de hervatting de derde treffer te maken. Bony werd echter teruggefloten vanwege vermeend buitenspel. PEC durfde in het verloop van de tweede helft iets meer en een klein kwartier voor tijd leverde dat een tegentreffer op via Valpoort. Bony kreeg daarna nog de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar vond Boer op zijn pad.

PEC staat door de nederlaag nog maar drie punten boven de degradatiestreep. De Zwollenaren hebben, net als RKC Waalwijk en AZ, 29 punten en staan vijftiende. Nummer zestien Roda JC heeft er 26.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.