Aanslag Talibaan op konvooi Pakistaanse politicus eist twee levens

Eergisteren werd in Peshawar een dodelijke zelfmoordaanslag gepleegd in het kader van de naderend verkiezingen. Pakistaanse autoriteiten vrezen een toename van geweld richting 11 mei.
Eergisteren werd in Peshawar een dodelijke zelfmoordaanslag gepleegd in het kader van de naderend verkiezingen. Pakistaanse autoriteiten vrezen een toename van geweld richting 11 mei. AP / Mohammad Sajjad

Het verkiezingskonvooi van een Pakistaanse politicus is vanochtend getroffen door een bermbom van de Talibaan. Twee aanhangers van Malik Adnan Wazir kwamen daarbij om het leven.

Wazir wordt gesteund door de seculiere Awami Nationale Partij (ANP), een partij waartegen de Talibaan fel zijn gekant en regelmatig doelwit is van aanslagen. Twee voertuigen werden door de explosie compleet verwoest. Acht mensen raakten gewond, onder wie Wazir.

De Talibaan hebben de aanslag opgeëist, zo weet persbureau AP. “We hebben Wazir aangevallen vanwege zijn steun voor het seculiere systeem en een seculiere partij.” Twee van de gewonden overleden later in het ziekenhuis, aldus de politie. De situatie van Wazir is stabiel.

De politicus was op weg tijdens zijn campagne. Op 11 mei vinden in Pakistan historische verkiezingen plaats. Na decennia van coups wordt een door het volk gekozen regering voor het eerst opgevolgd door een tweede volksvertegenwoordiging.