Zure milkshakes maken

Fotografe Cindy Heijnen is voor de laatste maal door Nederland gereisd op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

De 11-jarige Lotte van Eijk won het Alphense kinderkookfeest met haar lunchrecept.

„Ik wil helemaal geen kok worden, maar dierenarts. In de klas werden formulieren uitgedeeld voor de Kinderkookwedstrijd, je moest een recept verzinnen met zoveel mogelijk streekproducten. Ik kook geregeld omdat mijn vader een restaurant heeft gehad, dus heb me opgegeven. Ik bedacht tosti’s met milkshakes gemaakt van lokale producten als kaas, brood, aardbeien en yoghurt. Omdat ik gewonnen had mocht ik met de hulp van twee vriendinnen en een professionele kok mijn recepten voor mijn klasgenoten maken. Dat vond ik erg leuk; een van de redenen waarom ik graag kook is dat je echt iets maakt. Vooral de tosti’s vonden mijn klasgenootjes lekker. De milkshakes vonden ze te zuur, ik geef ze gelijk, maar suiker is geen streekproduct dus dat mocht ik niet toevoegen. Als prijs kreeg ik een kookboek en mag ik met vijf vriendinnen naar vogelpark Avifauna. Ik weet eigenlijk niet hoeveel tegenstanders ik had, maar er hebben kinderen van basisscholen uit de hele streek deelgenomen. Als tienjarige bakte ik al biefstukken, ik heb me afgelopen jaar dan ook ingeschreven voor Junior Masterchef. Jammer genoeg was ik niet vrij op de dag met de voorselecties, maar volgend jaar schrijf ik me weer in. Maar verder zie ik mezelf niets doen met koken als ik groot ben, ik word zoals gezegd dierenarts, een die van biefstuk houdt.”

Interview Sabeth Snijders.