Wit zonder hoogtevrees

Ik heb een paar Riesling-dagen achter de rug. Volgende week zaterdag leest u in de gedrukte versie van NRC Handelsblad een verslag over twee  Duitse troeven die het geschopt hebben tot mijn eigen kelder. In mijn slotzin verzucht ik dat ik door dit duo te kiezen er nog tenminste zes tekort doe. Maar het internet is onuitputtelijk, zodat ik er in ieder geval tenminste hier ook nog twee kwijt kan. Zo is daar bijvoorbeeld Weingut Reinhold Franzen, Riesling Von Quarzitschiefer 2011 uit de Moezel (€ 11,45). Prachtige wijn die het resultaat is van jeugdige onbezonnenheid. Immers, wat bezielt je om op een van de steilste bergen van Europa, de Calmont, je wijnstokken aan te planten?

Kilian en Angelina Franzen - net snotneus af en de verpersoonlijking van het nieuwe Duitse elan - besloten het al op jonge leeftijd hoger op te zoeken met hun Riesling en plantten zeven hectaren aan op de Calmont en de iets minder steile Neefer Frauenberg.

Hun ongeduld werd beloond. Zeer precieze, minerale Riesling. Compact inzettend met mandarijn, sinaasappelschilletjes, nectarine, slalommend langs ananasschijfjes, een kokosmakroontje schampend om vervolgens beendroog, citrusrijk, grapefruitbitterend en mineraal te finishen. Leidt tot een prachtige stijl, dit steile wand werk.

Voorts kreeg ik ook nog een Oostenrijker op de proeftafel die geen hoogtevrees kende. Gevonden door Marco Winterberg, een importeur die zich bedient van het twitteralias Rieslingjager. In de uitstalling van zijn palet trof Proidl Riesling vom Urgestein Senftenberger Ehrenfels 2011 uit het Kremstal (€ 21,95)

In eerste instantie trok deze mijn aandacht door een tegeltjeswijsheid: ‘De gemakkelijkste weg gaat nooit omhoog’.

Vervolgens vond ik er nog eentje op de website, speciaal voor diegenen die Duits in het pakket hebben gehad. ‘Wo der Pflug kann gehen, kein Weinstock soll stehen.’

Also sprach Franz Proidl.

En hij ging de berg te lijf met motorzaag en springstof. Zijn paradepaard, de zeer steile (45-60%) en heetste wijngaard op de Senftenberg: Ried Ehrenfels (2 ha) behoort tot de 52 zogenaamde “Erste Lagen” - vergelijkbaar met Grosses of Erstes Gewächs in Duitsland- van de Verein der Österreichischen Traditionsweingütern.

Rieslingdruiven moeten vechten voor hun leven op een kale, barre bodem. En de lijdensweg duurt, want Proidl oogst laat, valt ook niet terug op het gemak van gekweekte gisten en maakt met het gistingsproces evenmin haast.

Ziehier - of beter gezegd proef hier - slow wine Riesling. Mineraal -dat spreekt-, met vulling richting perzik, tropenflarden, honing, citrus, diepte en kracht. Bewaarwijn voor wie zijn geduld kan bewaren.