Wegwerpcamera

Wat zit erin?

Deze wegwerpcamera kun je uit elkaar halen zonder iets kapot te maken. Peuter het plastic eraf en zoek de acht nokjes die de grijze en zwarte helft bij elkaar houden. Druk ze in of til de rand van de camerakast eroverheen. En ga dan door, want àlles is uit elkaar te klikken, niets is gelijmd of gelast. Maar kijk uit voor de condensator C, daar kun je een ELEKTRISCHE SCHOK van krijgen. Druk eerst een schroevendraaier tussen zijn pootjes en laat een vonk overspringen. De condensator maakt de elektriciteit uit de batterij geschikt voor de flitslamp F (de ‘gasontladingslamp’).

De camera heeft nog een ouderwetse film. Die zit eerst op spoel A en wordt bij het fotograferen op spoel B gewonden. Later wordt hij ontwikkeld. Als je met draaiknop K1 een nieuwe foto voordraait laten de gaatjes in de film tegelijk een tandwiel draaien. Daarmee wordt een veer gespannen die pardoes losschiet als je op knop K2 drukt. Dan gebeuren er twee dingen. Het schuifje S (de ‘sluiter’) achter de lens gaat even opzij zodat er licht op de film valt. En een palletje maakt elektrisch contact zodat de flitser flitst. Maar dat gebeurt alleen als je eerst met de schuifknop K3 de flitsafdeling had aangezet. Het rode LED-lampje laat zien wanneer je dat doet.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een schroevendraaier.