Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VVD’er Van Baalen: druk op belastingparadijzen opvoeren

Nederland moet met belastingparadijzen onderhandelen over het sluiten van hun deuren voor brievenbusfirma’s van Nederlandse bedrijven. “Je kunt heel veel druk op een land zetten”, zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Nederland moet met belastingparadijzen onderhandelen over het sluiten van hun deuren voor brievenbusfirma’s van Nederlandse bedrijven. “Je kunt heel veel druk op een land zetten”, zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Van Baalen reageerde op een bericht van de Volkskrant, waaruit blijkt dat grote bedrijven massaal de belasting ontduiken met brievenbusfirma’s op onder meer Bermuda en de Kaaimaneilanden. Zo heeft Shell 85 dochterbedrijven in landen waar nul procent belasting over de winst wordt betaald. Het genationaliseerde ABN Amro heeft 54 dochters.

Zo’n constructie is niet illegaal en kan dus niet via de wet worden aangepakt. Het is ook moeilijk uitvoerbaar om het openen van een dochterbedrijf in het buitenland strafbaar te stellen. Verder is het lastig aan te tonen dat een dochterbedrijf alleen is geopend om belasting te ontduiken. Daarom moet volgens Van Baalen de druk op de landen die geen winstbelasting heffen worden opgevoerd.

“Amerika heeft dat ook gedaan. Je kunt de betrekkingen die je met een land hebt bekijken.” Bedrijven zullen volgens Van Baalen altijd gebruik maken van een kier in de deur. Het is volgens hem zaak die kieren te dichten.

‘Nederland belastingparadijs’ ook onderwerp van discussie

Nederland zelf staat overigens ook bekend als belastingparadijs. PvdA-leider Diederik Samsom zei gisteravond in het tv-programma College Tour dat hij een einde wil maken aan de belastingontwijking door internationale bedrijven in Nederland. Hij wil “stap voor stap deze misstand” aanpakken. Samsom noemde het “een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is”.

VVD-Kamerlid Neppérus zei gisteren in NRC Handelsblad dat “we keurig alle Europese regels volgen” en dat “een goed vestigingsklimaat” voor Nederland “van groot belang” is.

In de Tweede Kamer staan de Nederlandse ontsnappingsroutes voor multinationals al langer ter discussie. Grote bedrijven kunnen door fiscale constructies via Nederland belastingheffing in eigen land ontwijken. Om die reden wordt veel geld door Nederland gesluisd, waar zakelijke dienstverleners van profiteren. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) wil de zogeheten brievenbusfirma’s wel aanpakken, maar alleen als dat internationaal gebeurt.