‘Veel inburgeraars slagen onterecht voor spreektoets’

Naturalisanten zingen op deze archieffoto uit 2010 het eerste en zesde vers van het Nederlandse Volkslied. Veel inburgeraars slagen volgens onderzoek van RTL Nieuws voor hun spreektoets zonder dat zij echt goed Nederland spreken. Foto ANP / Phil Nijhuis

Veel inburgeraars slagen voor de spreekvaardigheidstoets terwijl ze eigenlijk amper Nederlands spreken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De nieuwkomers komen zo in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning zonder dat ze kennis van de Nederlandse taal hebben.

Volgens experts slagen veel inburgeraars onterecht omdat de toets wordt afgenomen door computers. De cursist moet zinnen nazeggen en tegenstellingen reproduceren die door een computer worden beoordeeld. Wie goed kan ‘papagaaien’ slaagt zonder te begrijpen wat hij zegt, zegt taaldocent Adrienne de Jong in RTL Nieuws.

Sinds 2006 zijn honderdduizend inburgeraars voor de spreekvaardigheidstoets geslaagd. Volgens taalwetenschapper Ineke van de Craats slaagt twintig tot dertig procent met een hogere score dan het daadwerkelijke taalniveau. Van de Craats zegt dat inburgeraars zorgen dat ze de toetsvragen onder de knie hebben. “Maar dat heeft niets met taalvaardigheid te maken.”

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat de test aanpassen. Hij zei vanavond in RTL Nieuws:

“Het is belangrijk dat mensen de hier naartoe komen zich ook verstaanbaar kunnen maken. Ik ben van plan om de kritiek die er op deze toets is te gebruiken om de toets verder te verbeteren.”