Vannacht gaat zomertijd in - om 2 uur klok één uur vooruit

Foto ANP / Lex van Lieshout

Vannacht gaat de zomertijd weer in. Om twee uur gaat de klok een uur vooruit. De overgang naar de zomertijd is volgens meteorologen van weeronline.nl een van de koudste ooit. Op de meeste plaatsen in Nederland zal het vannacht enkele graden vriezen.

Door het verschuiven van de tijd is het ‘s avonds een uur langer licht. De zomertijd, die in alle lidstaten van de Europese Unie geldt en in Nederland in 1977 opnieuw werd ingevoerd, is onder meer bedoeld om met het extra daglicht energie te besparen. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in en wordt de klok weer een uur teruggezet.

De zomertijd begint al sinds 1980 op de laatste zondag van maart en eindigt sinds 1996 op de laatste zondag van oktober. Na 1946 werd de zomertijd voor een periode van ruim dertig jaar afgeschaft. In 1977 werd hij vanwege de toenmalige oliecrisis opnieuw ingevoerd.

Weer blijft winters ondanks zomertijd

Ondanks de zomertijd blijft het weer voorlopig winters. Volgens weeronline.nl is er de komende dagen totaal geen uitzicht op lenteweer. Een woordvoerder van die website zegt tegen persbureau Novum:

“De temperaturen van ver onder de 10 graden passen meer bij februari dan bij april.”

Pasen wordt mogelijk de koudste sinds 1964, zo meldde weeronline.nl eerder deze week al. In 1964 werd het op eerste paasdag 3,9 graden. Morgen wordt het naar verwachting 5 tot 6 graden. Lokaal kan zelfs een winterse bui vallen.