Uitslag verkiezingen Kenia geldig - Odinga accepteert uitspraak hooggerechtshof

Keniaanse beveiligers patrouilleren bij het hooggerechtshof in hoofdstad Nairobi. Het hof oordeelde vandaag dat de uitslag van de verkiezingen eerder deze maand geldig is. Foto Reuters / Noor Khamis

De uitslag van de Keniaanse presidentsverkiezingen eerder deze maand is geldig. Dat heeft het hooggerechtshof van het land unaniem bepaalt. Het betekent dat Uhuru Kenyatta, met zijn running mate William Ruto, de verkiezingen definitief heeft gewonnen van de huidige premier Raila Odinga.

Kenyatta, die nu dus de nieuwe president van Kenia wordt, is bij het Internationaal Strafhof aangeklaagd voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid tijdens de vorige verkiezingen. Toen, eind 2007, beschuldigde Odinga de nu vertrekkende president Mwai Kibaki van verkiezingsfraude, waarna onlusten uitbraken die aan zeker 1.100 mensen het leven kostten.

Kenyatta kreeg net genoeg stemmen om te winnen in eerste ronde

Kenyatta kreeg bij de verkiezingen op 4 maart volgens de kiescommissie 50,07 procent van de stemmen. Daarmee werd hij nipt in één keer tot president gekozen. Kenyatta zat slechts 8400 stemmen boven de cruciale grens van vijftig procent, terwijl meer dan twaalf miljoen Kenianen hun stem hadden uitgebracht.

In de eerste ronde heeft de winnaar 50 procent van de stemmen nodig. Als Kenyatta minder dan 50 procent had gescoord, was een tweede ronde tegen Odinga noodzakelijk geweest. Odinga kreeg volgens de kiescommissie ruim 43 procent van de stemmen. NRC-correspondent Koert Lindijer schreef gisteren over de verkiezingen van 4 maart:

De verkiezingen splitsten Kenia in tweeën. De bevolking stemde meer dan ooit op stambasis. Commentatoren merken op dat het land in twee blokken raakte opgedeeld: de Kikuyu en de Kalenjin van de winnaars Kenyatta en zijn vicepresident William Ruto enerzijds, en anderzijds de Luo ’s van Odinga en alle andere stammen. “Kenianen van beide blokken praten niet meer met elkaar, behalve dan dat ze elkaar in de sociale media uitschelden”, schreef de anticorruptiebestrijder en sociale activist John Githongo deze week.

Spanning in Kenia om te snijden

Odinga probeerde de afgelopen weken de uitslag aan te vechten om alsnog een tweede ronde nodig te maken. Odinga verweet Kenyatta stembusfraude en legde de zaak voor aan het hooggerechtshof.

Maar Odinga verloor de zaak dus vandaag. Verschillende leiders in het land riepen voorafgaand aan de uitspraak op tot kalmte, om geweld zoals dat van vijf jaar geleden te voorkomen. De spanning in Kenia was de afgelopen dagen desalniettemin te snijden, aldus Lindijer. Hij schreef gisteren:

De politie verbiedt openbare bijeenkomsten nadat Odinga in kustprovincies tienduizenden aanhangers op de been bracht. Overal valt de aanwezigheid van extra veiligheidstroepen op. Kranten, radio en televisie doen oproepen tot kalmte en journalisten betrachten zelfcensuur door uitspraken van politici of activisten die als opruiend kunnen worden gezien niet te melden.

Buiten het hooggerechtshof vuurde politie traangas af op demonstranten, meldt persbureau AP. Ook zouden er rellen zijn uitgebroken in enkele sloppenwijken van Nairobi, waar boze Odinga-aanhangers de straat op gingen. Odinga zelf zei zojuist echter de uitspraak van het hof te respecteren.

Odinga wenst nieuwe president Kenyatta het beste: