Uitgelicht zaterdag

Film

Matterhorn (Diederik Ebbinge, 2013, NL). Trage film over schuchtere, gereformeerde mannen, in het bijzonder weduwnaar Fred (Ton Kas) en diens doodse leven in de schaduw van de kerk. Tot de kinderlijke, zwijgzame zwerver Theo (René van ’t Hof) komt aanwaaien.Ned.2, 20.20-21.45u.

Jeepers Creepers ( Victor Salva, 2001, D/VS). Na de ironiserende horror van Scream (waarin de personages tegen elkaar zeggen aan welke film de situatie waarin ze verkeren hen doet denken) probeert Jeepers Creepers de serieuze formulehorror opnieuw uit te vinden; volgens de principes van The Texas Chainsaw Massacre en Steven Spielbergs Duel. De boeman in Hillbillyland is hier weer gewoon een echt eng monster. RTL8, 22.00-23.45u.

Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997, VS). Derde film van Tarantino was een briljante misdaadgeschiedenis vol dubbele complotten, aan lager wal geraakte kruimelcriminelen, en een prachtige hoofdrol van Pam Grier. Als stewardess smokkelt zij geld voor een wapenhandelaar (Samuel L. Jackson). Ook met Robert Forster, Bridget Fonda, Robert De Niro. RTL7, 22.40-01.45u.

Informatief

Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Sfeerverslag van de vandaag verreden toertocht waarvoor 16.000 mensen zich hadden ingeschreven. Plus een vooruitblik op de echte koers. Eén, 17.00-17.55u.

Bonjour Congo. Eerste deel van zevendelige reeks over een reis van Rudi Vranckx door Congo, 50 jaar na de onafhankelijkheid. Hij praat met een ieder die zijn pad kruist, van boeren tot rebellen en van professoren tot rappers. De eerste etappe brengt hem naar Kalemie, het vroegere Albertstad. Ooit was het een bruisende stad. Canvas, 17.45-18.35u.

Bach: a Passionate Life. Dirigent John Eliot Gardiner op zoek naar Bach. Bachs bekendste portret beeldt hem af als een norse oude man, maar zijn prachtigste werk schreef hij twintig jaar eerder. Gardiner ontdekt een complexe, gepassioneerde artiest en een warme, levenslustige echtgenoot en vader die vaak overhoop lag met kerk en staat. BBC 2, 21.00-22.30u.

Amusement

Easter from King’s. Muziek, poëzie en bijbellezing uit de kapel van King’s College, Cambridge. Het koor zingt onder meer het Miserere van Gregorio Allegri (1638) en Mozarts Ave Verum Corpus uit 1791, op een tekst die wel wordt toegeschreven aan paus Innocentius VI (1282-1362). De voorgelezen gedichten zijn van GK Chesterton en John Updike. BBC 2, 18.15-19.30u.

Life’s Too Short – Special. Extra aflevering van de mockumentary van Ricky Gervais en Stephen Merchant, naar een idee van dwerg-acteur Warwick Davis, die ook de hoofdrol speelt. Davis werkt hard voor de cliënten van uitzendbureau ‘Dwarves For Hire’. Maar dan komt Val Kilmer langs met een voorstel voor een vervolg op de film Willow, waarin beiden de hoofdrollen speelden. Er zit echter een addertje onder het gras. BBC 2, 23.00-00.00u.

Radio

De Zaterdagavond. Oude en nieuwe jazz, world, folk, retro en experiment. Vanavond een portret van de Libanese trompettist en muzikale duizendpoot Ibrahim Maalouf, aandacht voor het World Minimal Music Festival (3 t/m 7 april, Eindhoven), een opname van het Nederlandse Jungle By Night en deel 2 van een sessie van de band Birdt (v/h Bird). Radio 6, 20.02-00.00u.