Uitgelicht tweede paasdag

Film

Citizen Kane (Welles, 1941, VS). Het klassieke meesterwerk waarmee Welles spectaculair debuteerde en de mogelijkheden van de filmtaal, samen met cameraman Gregg Toland, van nieuwe dimensies voorzag. Wordt nog immer gerekend tot de belangrijkste films ooit gemaakt. Welles speelt zelf de naar William R. Hearst gemodelleerde krantenmagnaat. BBC 2, 10.40-12.40u.

Stranger than Fiction (Marc Forster, 2006, VS). Saaie belastinginspecteur (Will Ferrell) hoort in zijn hoofd één stem, van een alwetende verteller, de voice-over van zijn eigen schepper. Die vertelt hem dat zijn leven op een onontkoombare dood afstevent. Met Emma Thompson als kettingrokende suïcidale schrijfster en Dustin Hoffman als literatuurwetenschapper die uitpluist in welk verhaal onze hoofdpersoon terecht is gekomen. Onnadrukkelijk nuchter gefilmd, als het vergelijkbare Being John Malkovich en Adaptation.RTL7, 15.50-18.00u.

Nanga Parbat (Joseph Vilsmaier, 2010, D). Film over de dramatische klimexpeditie in 1970 van de twee broers Messner, toen alleen Reinhold van de top van de Nanga Parbat terugkeerde en vervolgens van de thuisblijvers het verwijt kreeg dat hij Günther daar in de steek had gelaten. ARD, 23.30-01.05u.

Informatief

La haute route d’hiver. Deel 1 van tweeluik over een winterse trektocht op ski’s van Chamonix naar Zermatt via de Haute route, een tot dusver alleen zomers gebruikte route voor ervaren wandelaars en alpinisten. Het twaalftal wordt gegidst door twee ervaren bergbeklimmers. De tocht voert onder meer langs Mont Blanc, Tête Blanche en Matterhorn. TV5, 20.56-21.50u.

Langweilige Montage & Erdbeerkuchen. Documentaire Bloody Mondays and Strawberry Pies van de Nederlandse Coco Schrijber. Een overpeinzing over manieren waarop mensen omgaan met verveling en nietsdoen. Met voice-over van John Malkovich, die door Schrijber werd gestrikt met een geborduurde brief. Arte, 00.25-01.50u.

Amusement

Jonathan Creek. Terugkeer van komische detectiveserie, met in de hoofdrol Alan Davies. Eigenlijk is Creek bedenker van trucs voor goochelaars. Daardoor is hij goed in het oplossen van ‘onmogelijke’ moorden. In ‘The Clue of the Savant’s Thumb’ vraagt de treurende weduwe (Joanna Lumley) hem om de dader van de moord op haar echtgenoot te vinden. Met Sheridan Smith als Creeks sidekick Joey Ross en Rik Mayall als DI Gideon Pryke. BBC 1, 21.30-23.00u.