Uitgelicht eerste paasdag

Film

Journey Into Fear (Norman Foster / Orson Welles, 1943, VS). Spionagethriller. Hoewel Welles halverwege als regisseur werd vervangen door Foster, zijn alle scènes waarin hij zelf optreedt (als geheim agent) van zijn hand. Joseph Cotton, als een Amerikaanse militair die tijdens WO II voor zijn leven vreest in Turkije, schreef mee aan scenario en zou zijn samenwerking met Welles in The Third Man (1949) voortzetten. BBC 2, 07.05-08.15u.

Great Expectations (David Lean, 1946, GB). Rijke, picturaal aantrekkelijke verfilming van Dickens’ roman over een weesjongen die door een anonieme weldoener in goeden doen raakt. Voorbeeldig geacteerd door John Mills en Alec Guinness, in zijn speelfilmdebuut. Eén, 14.05-16.00u.

Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999, VS). Liefdevolle komedie waarin de sterren van een oude sciencefictiontelevisieserie te hulp worden geroepen door fanatieke buitenaardse wezens die de serie voor waar hebben gehouden en denken dat de acteurs echte heldhaftige ruimtevaarders zijn. Met Sigourney Weaver en Tim Allen. BBC 2, 17.55-19.30u.

Enigma (Michael Apted, 2001, GB/VS/D/NL). Intelligente en prettige verfilming van roman over de Britse dienst die Duitse geheime boodschappen ontcijferde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kate Winslet is gerekruteerd omdat ze zo goed is in kruiswoordraadsels. Verder met Dougray Scott (als Thomas Jericho), Saffron Burrows en Tom Hollander. BBC 2, 00.00-01.50u.

Informatief

Donald Campbell: Speed King. Portret van het fascinerende maar noodlottige leven van de zoon van Sir Malcolm Campbell (1885-1948), nationale held in Groot-Brittannië dankzij zijn snelheidsrecords in de jaren dertig. Donald (1921-1967) probeerde zijn hele leven om zijn vader, die nooit interesse voor hem had getoond, tenminste te evenaren. Daarbij werd hij echter geplaagd door pech, slecht weer en de toenemende desinteresse van het publiek. Hij kwam om bij een recordpoging met zijn boot Bluebird K7. BBC 2, 21.00-22.00u.

Jesus: Rise to Power. Alle drie delen van serie over de oorsprong en populariteit van het christendom binnen het Romeinse rijk. De Romeinen executeerden Jezus van Nazareth op de meest vernederende manier. Toch werd Jezus niet gezien als een mislukkeling. Zijn kruisiging werd een van de bepalende momenten uit het christendom en hij werd zelfs uitgeroepen tot Messias. NGC, 21.00-00.00u.

Classic Albums: Goodbye Yellow Brick Road. Sir Elton John en zijn songwriter Bernie Taupin aan het woord over het schrijven, componeren en opnemen van dit hoogtepunt in Elton Johns carrière. Met archiefbeelden en commentaar van Davey Johnstone (gitaar), Nigel Olson (drums), en studiotechnicus David Hentschel. Canvas, 22.00-22.50u.

Sport

Wielrennen: Ronde van Vlaanderen. Na een reportage met sfeerbeelden bij de start van de wedstrijd (om 09.15u) wordt al om 12.00u begonnen met de rechtstreekse reportage van de koers. Met commentaar van Michel Wuyts. José De Cauwer en Renaat Schotte. Canvas, 12.00-18.00u.

The Boat Race 2013. Rechtstreeks verslag van de traditionele (159ste) race op de Theems tussen de achten van Oxford en Cambridge. BBC 1, 16.15-18.25u.