‘Talibaan stoppen poliovaccin in Pakistan’

Terwijl een zelfmoordaanslag gisteren in Peshawar het leven heeft gekost aan minstens twaalf mensen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties alarm geslagen over het effectieve verzet van de Talibaan tegen polioinentingen in de regio Waziristan aan de grens met Afghanistan.

Volgens Nima Saeed Abid, hoofd van de WHO in Pakistan, wordt er in Noord- en Zuid-Waziristan sinds juli niet meer tegen polio gevaccineerd.

De Talibaan en verwante islamitische rebellengroepen hebben afgelopen driekwart jaar 15 medewerkers van de VN-organisatie gedood.

Omdat de WHO de regio’s, die door de Talibaan worden gedomineerd, niet meer kan bereiken, zijn ongeveer 240.000 kinderen nu niet tegen polio ingeënt, aldus Abid.

Pakistan is, met Afghanistan en Nigeria, een van de landen waar de ziekte polio nog altijd niet onder controle is. Onduidelijk is of het verzet van de Talibaan leidt tot epidemische polio-uitbraken. In heel 2012 werden 58 poliogevallen in Pakistan gemeld. Dat is drie keer minder dan de 198 in 2011.

De Talibaan zijn om religieuze en politieke redenen gekant tegen de vaccinatie. Het inentingsprogramma druist in tegen het idee dat Allah almachtig is, een standpunt dat in zwaar orthodoxe christelijke kring ook leeft. Bovendien beschouwt de Taliban de hulpverleners van de WHO als Amerikaanse spionnen.

In Peshawar, de grootste stad in de provincie Khyber Pakhtunkhwa aan de Afghaanse grens, sloegen rebellen gisteren toe met een aanslag vlakbij het Amerikaanse consulaat. Een zelfmoordcommando op een motor liet een bom ontploffen. Naast de twaalf dodelijke slachtoffers vielen er nog 31 gewonden. De Talibaan eiste later in een telefoongesprek met CNN de verantwoordelijkheid op. (AP/AFP)