Spaarders Bank of Cyprus verliezen 60 procent van hun geld

Twee vrouwen nemen geld op bij een pinautomaat van Bank of Cyrpus in hoofdstad Nicosia. Foto Reuters / Bogdan Cristel

Spaarders bij de Bank of Cyprus, de grootste bank van het euroland, zullen zo’n 60 procent van hun vermogen boven de 100 duizend euro verliezen. Reuters berichtte daar gisteren al over. De bank heeft het nieuws vandaag bevestigd.

Analisten hielden tot nu toe rekening met percentages van 30 tot 40. Maar Cyprioten blijken dus fors meer spaargeld kwijt te zijn. Het is de eerste keer dat spaarders dienen bij te dragen aan de reddingsoperatie rond een bank. Bedragen tot 100 duizend euro zijn echter gegarandeerd.

De eerste 37.500 euro boven een ton zijn de spaarders in ieder geval kwijt. Als dat niet voldoende is om de crisis bij hun eigen bank te bezweren, moeten ze nog eens 22.500 euro inleveren.

Tot de reddingsoperatie van Cyprus werd vorig weekend besloten. In de weken ervoor was het land naarstig op zoek naar geld. Er moest een manier worden verzonnen om 5,8 miljard binnen te halen, want alleen dan zou de ‘trojka’ (de eurolanden, het IMF en de ECB) bijspringen met 10 miljard noodhulp.

De regering van Cyprus werd het een week geleden eens over de directe ontmanteling van Laiki, de tweede bank van het land. Het goede deel, met daarin de tegoeden tot honderdduizend euro en de al ontvangen liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank gaat over naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land. De slechte delen (bad-bank) worden bevroren en uiteindelijk geliquideerd.

Spaarders van deze Laiki Bank zijn dus nog slechter af dan spaarders bij Bank of Cyprus. Hun tegoeden boven een ton vervallen geheel. Dat geld wordt gebruikt voor de bad-bank, die wordt opgericht om de problemen op te lossen.