Schippers: ik ga ziekenhuis dat failliet gaat niet redden

Mocht in Nederland een ziekenhuis failliet gaan, dan kan dat niet rekenen op hulp van de overheid. Dat zegt minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) in een interview met deze krant. „U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar sta om reddingsacties uit te voeren.”

Schippers noemt dat ook een slecht signaal voor ziekenhuizen die goed bestuurd worden en niet door fouten in de problemen komen. „Het feit dat wij banken moeten redden is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op.”

Schippers wil er wel voor waken dat „cruciale zorg” beschikbaar blijft in alle regio’s in Nederland. Hier voorziet zij geen grote problemen. „Dit is de stad Nederland. Als ik rondspuug in de Randstad, dan raak ik vijf ziekenhuizen.”

In het verleden is de overheid nog wel bijgesprongen, zoals toen de IJsselmeerziekenhuizen (Emmeloord, Lelystad) in problemen kwamen. Er zijn op dit moment diverse ziekenhuizen in financiële problemen, waaronder het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en Ruwaard van Putten in Spijkenisse. Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam versterkte onlangs zijn vermogen.

Volgens Schippers is er in het ziekenhuiswezen te veel gefuseerd. „Het komt te veel voor dat er gefuseerd wordt waarbij je je kunt afvragen of daar goed over nagedacht is.” De minister wil geen namen noemen van krachtenbundelingen waar zij vraagtekens bij plaatst.

Deze week kondigden de twee Amsterdamse academisch medische centra, AMC en VUmc, verregaande samenwerking aan die tot een fusie moet leiden, waardoor het grootste ziekenhuis van Nederland ontstaat. De Nederlandse Mededingingsautoriteit hield nog nooit een fusie van ziekenhuizen in Nederland tegen.

Schippers vindt ook dat ziekenhuizen meer openheid van zaken moeten geven over hun prestaties. „De moderne patiënt eist informatie over de kwaliteit van de dokter waar hij naartoe gaat.”