Opinie

Samenwonen vergt goede afspraken

Mijn vriend en ik gaan samenwonen. Hij heeft een eigen huis, waarvan hij de kosten blijft betalen. We werken allebei fulltime en hebben beiden kapitaal (70.000 en 100.000 euro). Waar moeten we allemaal aan denken?

Zowel bedrijven als huishoudens kunnen fuseren, maar hun doelen ermee verschillen. Ondernemingen doen het om de (vermeende) extra winst, terwijl huishoudens vaak extra levensgeluk op het oog hebben. Beide dromen komen lang niet altijd uit.

Zo zijn bedrijfsfusies vaak verstandshuwelijken, waarin de liefde ontbreekt. Huishoudelijke samensmeltingen leunen vaak weer te veel op de liefde. Dat kan een koppel geld kosten. Of de oorzaak worden van irritaties en spijt.

Een serieuze fusie van huishoudens begint met een samenlevingscontract. Daarvoor moet je naar een notaris. Dat is maar goed ook, want de prozaïsche zaken die erin staan, zijn voor de meeste stellen geen gezellig gespreksonderwerp. Het regelt bijvoorbeeld wie wat betaalt, of overtollig inkomen jaarlijks wordt verdeeld, dat de Bechstein-piano van Henry is en de Karel Appel van Chantal, of wat er met de gezamenlijk spullen gebeurt als een van tweeën overlijdt. Een handige vragenlijst plus uitleg over wat je kunt regelen, vind je op makensamenlevingscontract.nl.

Het huis is een aandachtspunt. Je vriend blijft eigenaar en betaalt de kosten. Dat klinkt sympathiek nu de woningprijzen dalen. Maar wat gebeurt er als hij overlijdt? Als hij wil dat jij het huis erft of kan blijven gebruiken, moeten jullie testamenten laten opstellen. Het huis vergt extra afspraken. Moet jij meebetalen aan de WOZ-aanslag, opstalpolis en onderhoudskosten? Wie bekostigt de nieuwe badkamer of eiken vloer? Mag jij meebeslissen over de kleur van de tegeltjes in de wc? Of zegt hij dan: „Bemoei je er niet mee. Het is mijn huis.” Schrijf je dan vast maar in bij een woningbouwvereniging. Dan kun je mogelijk iets huren als hij je de laan uitstuurt.

Samenwoners kunnen elkaar recht geven op hun nabestaandenpensioen uit het pensioenfonds. Zo’n fonds wil dan vaak je samenlevingscontract zien. Verder worden samenwoners vaak elkaars fiscale partners (zie belastingdienst.nl). Als het meezit, biedt dat fiscaal voordeel. Het kan ook veroorzaken dat fiscale toeslagen veranderen. Regel aanpassingen op toeslagen.nl.

Een winstpunt van samenwonen schuilt in de complete herziening van alle vaste lasten. Zeg overbodige abonnementen op en ga verder met de goedkoopste verzekeringen, energie- en communicatieaanbieder en mobiele abonnementen. De beste prijzen vind je op consumentenbond.nl, verzekeringssite.nl, independer.nl, gaslicht.com, vergelijksimonly.nl en easyswitch.nl. Een must is een gezamenlijke rekening voor de gezamenlijke kosten. Een aanrader is samen automatisch sparen voor leuke dingen, onverwachte uitgaven of gezamenlijke plannen. Dat schept een warme band.

Nieuwe vraag: „Ik weet sinds kort dat ik niet lang meer zal leven. Ik bezit een afbetaald eigen huis plus 40.000 euro spaargeld. Ik heb geen partner, nauwelijks familie, wel een paar vrienden. Ik heb weinig zin in goede doelen en dure notarissen. Wat kan ik doen met mijn huis en geld?” Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.