Poetin rehabiliteert een Sovjetridderorde

In Rusland keren oude Sovjettradities terug. Sinds gisteren bestaan er weer ‘helden der arbeid’.

Beeld van ‘Arbeider en boerin’
Beeld van ‘Arbeider en boerin’

Amsterdam. - De eretitel ‘Held van de arbeid’ keert terug in Rusland. Ruim twee decennia heeft Rusland zonder arbeidshelden geleefd. Het kende alleen de algemene rang ‘held van de Russische Federatie’. Maar gisteren heeft president Vladimir Poetin de titel per decreet hersteld. Een ‘held der arbeid’ is iemand „met bijzondere arbeidsverdiensten voor staat en volk”, stelt de oekaze vast.

Het idee voor de rehabilitatie van de staatsrang, die verdween toen Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, kwam op bij het Pan-Russische Volksfront (ONF). Deze beweging heeft Poetin bijna twee jaar geleden laten oprichten als bliksemafleider voor de impopulaire bureaucratenpartij Verenigd Rusland.

Op een conferentie van het volksfront gisteren in Rostov aan de Don omarmde Poetin de comeback van de ‘held der arbeid’. „Bij ons in de Sovjet-Unie bestond de rang ‘held van de socialistische arbeid’. Over het algemeen heeft die zijn waarde bewezen”, zei hij. Om vijf uur ’s middags had de president al een decreet ondertekend waarin ook de details van de rang, zoals de aard van de eretekens en de oorkonde, niet over het hoofd waren gezien.

Wie de eerste ´held van de arbeid’ zal worden, is niet bekend. Toen in de Sovjet-Unie in 1938, vlak na de massale zuiveringen in de partij, de ‘held van de socialistische arbeid’ werd ingevoerd, was Jozef Stalin de eerste laureaat. Daarna volgden veel andere partijleiders zoals Nikita Chroesjtsjov en Leonid Brezjnev. Ook wetenschappers en ingenieurs werden geëerd met de socialistische ridderorde: de vliegtuigbouwers Sergej Iljoesjin en Andrej Toepolev of de kernfysicus Igor Koertsjatov. Zijn leerling Andrej Sacharov kreeg de versierselen van de socialistische arbeid ook (driemaal) opgespeld. Maar toen hij zich tegen het regime keerde, werden die hem in 1980 ontnomen. Partijchef Gorbatsjov wilde ze teruggeven. Sacharov weigerde die geste zolang niet alle politieke gevangenen waren vrijgelaten.