Paniek om harenoproep

Bij het Meertens Instituut in Amsterdam ontstond deze week commotie na een oproep om vóór 1 april haren op te sturen voor een groot DNA-onderzoek onder de Nederlandse bevolking, in samenwerking met Kennislink. Volgens Sarah Geerards van het Meertens Instituut hebben veel Nederlanders een sterkere genetische band met Willem van Oranje dan de huidige koninklijke familie. Wie een haar (met wortel) opstuurt, zou horen in hoeverre zijn DNA overeenkomt met Willem I.

Sommige mensen stuurden hele pakken haar op, ook van hun huisdieren. Bij het Meertens bleven mensen langskomen om haren van familie en vrienden in te leveren. Veel van hen trokken hun haar ter plekke uit, om het zo vers mogelijk te kunnen aanbieden. Bij de receptie en in de postkamer zijn mensen onwel geworden. De onderzoekster, vermoedelijk zelf een nazaat van Balthasar Gerards, heeft uiteindelijk moeten onderduiken en zit volgens een bericht op haar voicemail in het buitenland. Ze reageerde ook niet op e-mail.