Overvallers stropen platteland Nigeria af - meer dan vijftig doden

Een reeks aanvallen op dorpen rond de Nigeriaanse stad Jos, in de frontlinie tussen christenen en moslims, heeft meer dan vijftig mensen de voorbije week het leven gekost. Dat meldt persbureau AP.

De autoriteiten hebben, nu de onmacht van de politie zo in het oog springt, iedereen opgeroepen dan toch in ieder geval tijdens Pasen de vrede te bewaren.

De politie en het leger bewaken in de stad Jos, en elders in de deelstaat Plateau, samen de orde. Maar veel afgelegen dorpen prijzen zich al gelukkig met de bescherming van één enkele agent en hebben om de haverklap aanvallen te verduren, schrijft AP.

Zo werd gisteravond nog het dorp Bokkos overvallen. De aanvallers doodden negen dorpelingen en wisten voor de aankomst van het leger de benen te nemen. Ook het naburige Ratas werd belaagd. Afgelopen woensdag vielen bij een aanval op een dorp in de Riyonregio ook al 28 doden.

De christelijke boeren in de dorpen betichten islamitische herders van de aanvallen. De verschillende bevolkingsgroepen hebben het voortdurend aan de stok over akkerbouw- en weiderechten. De vereniging van herders ontkent dat hun leden een aandeel hebben in de aanvallen.

Alleen al in 2010 zouden volgens Human Rights Watch in de regio rond Jos bij dergelijke aanvallen zeker duizend mensen zijn omgekomen.